HAK

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450

Moderni vozači sve češće putuju preko granica Lijepe naše, a kako bi taj put bio što bezbolniji, sa što manje zastoja i gužvi i sa pravovremenim i točnim informacijama o stanju u prometu, HAK je predstavio odlično rješenje – snimke sa stotina kamera postavljenih u Sloveniji i Austriji.

“Hrvatski autoklub prepoznao je ovu potrebu i tijekom ljetnih mjeseci potpisao je sporazum o razmjeni podataka o prometu s upraviteljima autocesta iz Slovenije i Austrije (DARS i ASFINAG) iz kojih nam dolazi veliki broj turista”, napominju iz HAK-a.

Napominju kako su internetske stranice o stanju i prohodnosti cesta, kao i mobilna aplikacija, najrelevantniji izvor podataka koji svakodnevno koristi veliki broj vozača, prenosi HAK Revija.

Sve veći interes za stanje u prometu

Tijekom ove ljetne sezone od 15. lipnja do 15. rujna, internetska stranica Hrvatskog autokluba posjećena je gotovo 7 milijuna puta od čega se 80% posjeta odnosi na informacije o stanju u prometu (kamere, karta, radari, cestarine, vinjete…).

Segment kamera najposjećeniji je s gotovo 2 milijuna posjeta zbog čega Hrvatski autoklub sustavno ulaže u opremu i postavljanje novih kamera osobito na graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama. U sustavu video nadzora nalazi se veliki broj kamera koje preuzimamo iz video nadzora upravitelja cesta kao što su Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb te Autocesta Zagreb-Macelj, napominju iz HAK-a.

730 novih kamera

Od prošle godine u HAK-ovom sustavu video nadzora nalaze se i kamere u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH, a zbog iznimno velike posjećenosti stranice o stanju i prohodnosti cesta odlučili su objaviti snimke s video nadzora sa slovenskih i austrijskih cesta.

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na HAK-ovoj će se karti naći 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450.

“Važno je istaknuti da s objavljivanjima podataka o stanju u prometu od upravitelja cesta iz susjednih država Hrvatski autoklub neće prestati. U planu je uskoro potpisati sporazum s mađarskim upraviteljima cesta, a nakon toga objavljivanje njihovih podataka”, poručuju iz HAK-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari