OPREZ Pozorno birajte čajeve: Neki brandovi koriste vrećice koje ispuštaju plastiku

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kanadski znanstvenici otkrili su kako određen tip vrećica za čaj ispušta plastične čestice u šalicu

Većina vrećica čaja izrađene su od papira, ali neke su se premium marke prebacile na uporabu vrste plastične mrežice umjesto papira. Upravo te, vrećice s plastičnom mrežicom, ispuštaju plastične čestice, javlja BBC.

Ispuštaju se milijarde plastičnih čestica

Kanadski znanstvenici su u nekim vrećicama za čaj pronašli visoke razine mikroplastike nakon što su ih, u sklopu istraživanja, uronili u vodu. Rezultat drugačijih vrećica za čaj jest da se u vašu šalicu ispuštaju milijarde mikroskopskih plastičnih čestica.

Studija znanstvenika Sveučilišta McGill iz Montreala, ukazala je da velike količine mikroplastike u vodu ispuštaju kroz filter vrećice čaja. Znanstvenici su iz vrećica uklonili čaj i potom ih uronili u vodu zagrijanu na 95 stupnjeva. Potom su ustanovili da svaka vrećica u vodu otpušta oko 11,6 milijardi mikročestica i oko 3,1 milijardu nanočestica koje su potpuno nevidljive ljudskom oku.

Čestice ne predstavljaju zdravstveni rizik

Obično je to tako kad su u pitanju vrećice čaja u obliku piramide, za koju proizvođači tvrde da pomažu da se čajni listovi bolje infuziraju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da takve čestice u pitkoj vodi ne predstavljaju rizik.

Znanstvenica Laura Hernandez komentirala je kako je ovo prilika za sve potrošače da pripaze pri kupovini. Vrećice za čaj od plastike opterećuju okoliš i doprinose gutanju plastike, što je posve nepotrebno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari