ODLIČNE VIJESTI: Od 15. svibnja jeftiniji pozivi i SMS poruke unutar EU-a, ovo su nove cijene

Od 15. svibnja slanje SMS poruka i pozivi iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemalja EU-a bit će jeftiniji

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je da se 15. svibnja 2019. počinje primjenjivati Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama, kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU-a.

Regulirana cijena ne može biti veća od: 1,76 kuna po minuti poziva, i 0,55 kuna za tekstualne poruke (SMS).

Uredba kojom su uvedena nova pravila o ograničavanju cijena poziva i SMS-ova pokriva samo komunikacijske usluge unutar EU-a koje se temelje na potrošnji po jedinici volumena i koje se nude potrošačima, i to samo privatnim korisnicima.

Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo koji fiksni ili mobilni broj druge države članice EU-a.

Operatorima je dopušteno ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene.

Na primjer, korisnik može odabrati prelazak na tarifu u kojoj je trošak pozivanja određenih zemalja obuhvaćenih pravilima (npr. Francuska) viši od zadane granice, ali trošak pozivanja „ostatka svijeta“ (npr. Kanada) je jeftiniji.

Prije nego što korisnik odabere alternativnu tarifu, njegov operator ga mora obavijestiti o prednostima koje mogu propustiti ako se prebace na alternativnu tarifu.
Vijesti.hr
Foto: Robert Anic/PIXSELL

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari