Ministarstvo široke ruke: Znatni rast roditeljskih naknada

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Murganić je naglasila da su time drugi put povećali naknade i da su, u odnosu na zatečeno stanje, roditeljsku naknadu povećali 110 posto

Naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci povećava se od 1. travnja 2020. sa sadašnjih 3990 na 5600 kuna, istaknula je u petak ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić predstavljajući nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju nove mjere za 2019. godinu.

Jedna od najvažnijih mjera

Murganić je naglasila da su time drugi put povećali naknade i da su, u odnosu na zatečeno stanje, roditeljsku naknadu povećali 110 posto. Ova odluka će obuhvatiti između 60 i 65 posto korisnika naknada.

“To je jedna od najvažnijih mjera, koja je iznimno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada”, ustvrdila je ministrica na konferenciji za novinare.

Podsjetila da je 1. srpnja 2017. donesen Zakon o izmjenama i tada su povećane i rodiljne i roditeljske naknade za nezaposlene. Za zaposlene su povećane roditeljske naknade za drugih šest mjeseci, s 2663 kune na 3991 kunu.

“Cilj nam je bio u programu ove Vlade i kasnije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održivosti mjere. Mjeru donijeti pa je nakon nekog vremena ukinuti svakako je nepopularno, a bilo bi i štetno”, istaknula je Murganić.

Naglasila je da je jačanje materijalnog položaja mladih obitelji s pomoću naknada jako bitno te je podsjetila da su prošle godine donijeli Zakon o dječjem doplatku kojim su povećali cenzus i ciljali na veći broj korisnika doplatka, a time i djece.

“Kada tome dodamo sve što smo učinili gradnjom vrtića, poboljšanjem materijalnih uvjeta vrtića, potpisivanjem ugovora o gradnji 200 vrtića iz EU fondova, onda možemo reći da smo stvorili dobre temelje za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Važno nam je da smo na neki način približno kompenzirali onaj nedostatak novca koji roditelji imaju kada ostaju dulje sa svojim djetetom”, kazala je ministrica.

Dodala je da se već nakon prvog povećanja naknade za drugi dio roditeljskog dopusta u jednoj godini povećao broj korisnika. “Dakle, cilj da roditelj ostane s djetetom u onoj dobi kada je dijete najmanje i roditelj mu treba, već smo ovime postigli”, ustvrdila je.

Murganić je istaknula da je na šestoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju definirano da će od iduće školske godine početi pilot-program – produženi boravak u školama – u onim školama u kojima ga nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Za to je osigurano 70 milijuna kuna.

“Na taj ćemo način sada s boravkom, putem odgojno-obrazovnih procesa i kroz igru obuhvatiti i starije naraštaje. Europski socijalni fond tako će se pridružiti 318 milijuna kojim smo se koristili za programe i poboljšanje uvjeta u vrtićima”, kazala je Murganić i podsjetila da su ta sredstva usmjerena na nove programe i zapošljavanje u vrtićima.

Još noviteta

Sljedeća aktivnost koja je usmjerena na male jest projekt koji se odnosi na sufinanciranje rada u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene i to tako da im se pomogne u financiranju odgajatelja, odnosno dva zaposlenika kako bi se omogućio kontinuirani rad vrtića i u slabije razvijenim i ruralnim područjima.

Murganić je istaknula da su na sjednici Vijeća razgovarali i o drugim projektima koji su u pripremi, ali još nisu u realizaciji kao što je “Dječja kartica”, projekt “Poslodavac – prijatelj obitelji”, a bilo je riječi i o strategiji demografske revitalizacije, načinu kako doprijeti do javnosti i informirati ju o brojnim aktivnostima na području demografske revitalizacije.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari