Vrhovni sud smanjio kaznu Davidu Komšiću koji je brutalno ubio Kristinu Krupljan 

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Majka ubijene Kristine kazala je za Vijesti.hr kako je neugodno iznenađena presudom i da će uložiti žalbu

Na Županijskom sudu u Zagrebu 9. travnja 2018. godine David Komšić osuđen je na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete. S 88 ubodnih i reznih rana ubio je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) koja je tada bila trudna.

No, Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 25 godina.

‘Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom broj Kžm 25/2018. od 21. ožujka 2019. djelomično je prihvatio žalbu optuženog D. K. i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 (dvadeset pet) godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Komšić i prijatelji krivi za otmicu i napad na Kristinu: Dobio godinu i pol dana zatvora

Pri izricanju ove kazne Vrhovni je sud vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane. Usto, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim.

Uza sve olakotne i otegotne okolnosti, grozan zločin u kojem je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu. Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te da shvate kako je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini.

Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud’, stoji u priopćenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Komšić (20) je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) ubio 22. veljače 2017. godine u Zagrebu. Zadao joj je ukupno 88 ubodno-reznih rana u njezinoj Opel Astri nakon što mu je ona objavila prekid veze.

Sutkinja Sanja Mazalin je pri izricanju prvostupanjske presude u travnju 2018. godine među ostalim obrazložila:

“Bila je suočena s izvjesnim smrtnim ishodom, strahom, što ovom ubojstvu daje obilježje teškog ubojstva. Ta okrutnost mora biti iznadprosječnog intenziteta koji inače prati takav čin nasilja. U ovom slučaju ta je okrutnost ostvarena. Da je Kristina umrla odmah, to bi bilo označeno kao obično ubojstvo. Ali, ta njezina svjesnost, dok je 88 puta podizao ruku i ubadao ju, čini to ubojstvo posebno okrutnim”.

Prije ubojstva je napao Kristinu i s prijateljima se brutalno iživljavao nad njom

“U ovom slučaju sud ipak nije utvrdio bezobzirnu osvetu kao motiv. Najveći broj ubojstava ima neki motiv, a da bi bila bezobzirna, mora imati neke elemente, a to je hladnokrvnost koja se radi kod običnog ubojstva. Nije sporno da je David Komšić znao da je Kristina Krupljan u drugoj vezi i da je trudna”, rekla je među ostalim u obrazloženju presude sutkinja Sanja Mazalin.

Majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan, za Vijesti.hr je izjavila kako je zgrožena smanjenjem kazne.

“Nisam dobila nikakav pismeni otpravak o odluci Vrhovnog suda, ali ćemo se na tu odluku žaliti”, kazala je Krupljan.
Sanja Petrović/Ivana Ivanda Rožić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari