BORBA S KORONAVIRUSOM

ODLUČENO JE! Cijepljeni protiv korone dobit će smart kartice! Evo koji podaci će biti na njima…

Foto: Unsplash

Na razini Europske unije dogovoreno je kako će izgledati potvrda o cijepljenju protiv Covida-19.

Riječ je o smart kartici koja će, kako je pojasnio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, naziv i serijski broj korištenog cjepiva, datum cijepljenja i barkod kojim će se moći očitavati podaci.

“Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice. Sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi”, kazao je Capak za Jutarnji list.

Najizglednija je varijanta s QR kodom

Zasad nijedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori. Capak kaže kako i Hrvatska vodi neke bilateralne razgovore o međusobnom priznavanju certifikata o cijepljenju koji se zasad kolokvijalno zove covid-putovnica. On ističe kako će trebat oko tri mjeseca da potvrda o cijepljenju uđe u upotrebu jer se na razini EU još uvijek razmatra hoće li cijepljeni građani dobiti smart kartice ili QR kod koji će se moći očitati na mobitelu.

“Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom. No kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje”, kazao je Capak.

U pitanju su i ljudska prava

Već sada svi građani koji su cijepljeni dobivaju kartonsku karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime te naziv cjepiva koje su primili i serijski broj, a na koju se dodatno upisuje i podatak o primanju druge doze cjepiva. Različiti proizvođači imaju različite kartice, ali princip je isti. Također, na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, nego cijepljeni pomoću tog koda mogu dobiti informacije o samom cjepivu koje su primili, piše Jutarnji list.

Capak ističe kako se takve potvrde zasad smiju koristiti samo u medicinske svrhe, ali se na razini EU raspravlja i njihova primjena u sferi turizma. Dio članica Unije najavljuju da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. No, to otvara pitanje ljudskih prava, budući da je cijepljenje dobrovoljno te da zasad nema dovoljno cjepiva za sve. Primjerice, ako potvrda o cijepljenju bude uvjet za ulazak u avion.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari