ŽRTVE NOVE KONZERVATIVNOSTI

Odvjetnica Čavajde: Ići će u Ljubljanu. Sad njoj i obitelji treba mir, javno su se eksponirali do kraja

Foto: RTL/ Pixsell

Mrcvarenje žene i njene obitelji kojima su u Hrvatskoj uskratili zakonsko pravo na liječenje, uskoro će biti gotovo

Na kraju je Mirela Čavajda, premda državljanka Republike Hrvatske, po zdravstvenu skrb morala u Sloveniju koja ima praktično isto zakonski uređen pobačaj kao i Hrvatska. Zadnje što je RTL doznao bilo je da će Čavajda i njena odvjetnica sigurno tražiti pravnu odgovornost odgovornih za torturu kojoj je ta žena izložena u Hrvatskoj.

Odvjetnica Vanja Jurić u međuvremenu je za 24sata rekla da je Mireli Čavajdi u ovom trenutku najpotrebniji mir. Rekla je i to da Čavajda s obitelji ne želi da javnost zna kad će točno ići u Ljubljanu na pružanje zdravstvene skrbi koju su joj uskratili u Hrvatskoj, odnosno na pobačaj teško bolesnog fetusa, prenose RTL Vijesti.

Ionako se, kaže, do krajnosti izložila javnosti sa svojom tragedijom, a hrvatski sustav joj iz dana u dan samo pojačava traumu. Mireli su liječnici u Hrvatskoj odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Najnoviji nalaz pokazao je da tumor na mozgu fetusa naglo raste i pritišće važne dijelove mozga.

Pritom je najizglednije i to da je riječ o teratomu, agresivnom tumoru, opasnom i po trudnicu i po fetus. Dijagnosticirali su ga i u Zagrebu i u Ljubljani. Takav tumor brzo raste i uništava zdravo tkivo mozga što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja.

U odnosu na pregled magnetskom rezonancijom 21. travnja na Svetom Duhu, tumor je s narastao s manje od pet centimetara na sedam centimetara.

Na tisuće građana diljem cijele Hrvatske prošli je tjedan došlo na brojne prosvjede koji su održani u znak podrške Mireli Čavajdi, ali i drugim ženama slične sudbine okupio je tisuće ljudi.
S druge strane, na Hodu za život, govor je održao ginekolog sa Svetog Duha, Boris Ujević koji je govorio o prizivu savjesti kojim se koristi kako ne bi izvodio pobačaje.

Zakon međutim kaže da se na priziv savjesti liječnici mogu pozvati samo ako se to ne kosi s pravilima struke i ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili time ne ugrozi život pacijenta. A pod zdravlje spada i ono psihičko kao i mogućnost da Mirela dobije sepsu ako dijete u njoj umre.

U istom članku piše da liječnik koji se poziva na priziv savjesti mora pacijenta pravodobno obavijestiti i uputiti liječniku iste struke koji obavlja zahvat. Niti to nisu napravili, samo su joj usmeno rekli da ode u Sloveniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari