VAL POSKUPLJENJA

VideoŠto je to s cijenama hrane!? Kilo piletine skuplje od janjetine! U nekim zemljama je još gore…

Da stvar bude bizarnija cijene su sad niže na tržnici koja je uvijek bila na glasu kao skuplja

I kad smo mislili da nas u valu poskupljenja više ništa ne može iznenaditi – novi šok izazvale su nove cijene piletine. Za kilogram filea u nekim trgovinama treba izdvojiti i 100 kuna, što je više nego recimo kilogram janjetine na tržnicama koje su dosad uvijek slovile kao skuplje. O poremećaju na tržištu – Matija Mlinarić, pišu RTL Vijesti.

Piletinu si je nekad mogao priuštiti svatko, no danas to više i nije slučaj, posebno ako ste ljubitelj pilećih filea. Provjerili smo cijene u 3 trgovačka lanca – za kilogram filea traži se od 85, 100 pa i nevjerojatnih 132 kune.

”Previše je to, pa da ga i po 50 kuna nabavljate to je previše, nema razloga da bude više od 45 kuna, radilo se o bilo kakvoj računici”, rekao je Željko iz Zagreba.

”Imam i dobru penziju i sve, ali to je previše. cijene su otišle toliko prema gore, to mi je jako puno”, komentirala je Angelina iz Zagreba.

”Malo je poskupjela. Ja bi radije čak uzela i ribu nego piletinu. 100 kuna mi je malo puno, pa toliko još nije bilo”, izjavila je Emina iz Zagreba.

”Kila pilećih kosti 3 kune. To nije skupo, bit će neka juhica, kakva takva. Na pileći file zaboravi. Sad ćemo malo šparati”, kazao je Rudi iz Zagreba.

Da stvar bude bizarnija cijene su sad niže na tržnici koja je uvijek bila na glasu kao skuplja. Jeftinije dođe kilogram janjetine nego kilogram pilećeg filea u trgovini. Na tržnici kilogram filea košta od 62 do 66 kuna.

”Mi zbilja gledamo da to ne ide u nekom prevelikom pravcu. Jako puno ljudi se u zadnje vrijeme razočaralo u trgovačke centre tako da se dosta orijentiraju na tržnice”, izjavio je mesar Siniša Došlin.

Konzultantica za sektor hrane objašnjava da je u usporedbi s istim periodom prošle godine piletina skuplja 17 posto, ali da je u Hrvatskoj situacija još i dobra jer je primjerice u susjednoj Mađarskoj 40 posto skuplje, a u Italiji čak 60 posto.

”Ogromni problem svih stočarskih proizvodnji je taj enormni rast žitarica i uljarica koji se prelije na stočnu hranu, sad je tu energija, problem je i plavi dizel. Sve to utječe na cijenu. Koliko tu ima špekulacija? Naravno da ih ima kada dolazi do ovakvih tržišnih poremećaja”, kazala je Zvjezdana Blažić, konzultantica za sektor hrane.

Tržišni poremećaji odrazili su se i na cijenu puretine. Kilogram filea košta čak 127 kuna, a cijene peradi neće tako brzo prestati rasti. Najveće poskupljenje tek dolazi, a najbolje će se osjetiti na jesen.
Pitali smo i najveće proizvođače piletine i puretine zbog čega se dogodio tako veliki rast cijena?

Oba proizvođača navode: velika poskupljenja u proizvodnom procesu, a posljedice poremećaja i previranja na globalnom tržištu, kažu, odražavaju se i na njihove cijene.
”Promjene u cijenama sirovina i energenata su drastične. Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90 posto, dok je soja poskupila gotovo 50 posto. Uz to, cijena energenata, koja je također ključan faktor, drastično je porasla. Osim nafte, plin je do sada poskupio više od 60 posto, a električna energija 144 posto. Kao dodatno opterećenje porasli su i troškovi pakiranja samih proizvoda”, poručili su iz Vindije.

”Zbog višestruko većih proizvodnih troškova od same relaksacije poreznog opterećenja mi smo nažalost morali podignut cijene u maloprodaji…Zbog poremećaja u cijeni energenata i žitarica uzrokovanih pandemijom, imali smo povećanje proizvodne cijene peradskog mesa za oko 30% tako da je ovaj najnoviji cjenovni udar podigao proizvodnu cijenu na više od 50% u odnosu na lipanj prošle godine”, izjavili su iz Purexa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views