Odzvonilo je varanju na državnoj maturi: Nakon prošlogodišnjih slučajeva uvode se nova pravila

Matura ove godine počinje 3. lipnja, a završava 28. lipnja, dok nastava za maturante okončava 22. svibnja.

Maturanti i ostali kandidati ovogodišnje državne mature koji možda razmišljaju da se kojekakvim nečasnim radnjama domognu povoljnog rezultata na ispitima koje će pisati, bolje da dobro “zagriju stolicu”.

Naime, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje tijelo za provedbu državne mature, ove je godine odlučio podići razinu sigurnosti tijekom pisanja ispita.

Jedna od mjera, kako doznaje Slobodna Dalmacija, jest ta da nitko od pristupnika u pismenom dijelu testiranja na državnoj maturi neće smjeti koristiti vlastite kemijske olovke, nego će dobiti one koje je nabavio Centar i koje će im biti podijeljene na licu mjesta.

Matura ove godine počinje 3. lipnja, a završava 28. lipnja, dok nastava za maturante okončava 22. svibnja.

“Prošle godine smo na državnoj maturi imali dva slučaja varanja na pismenim ispitima. Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprječavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar”, potvrdila je u Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Nije tajna, nažalost, da neki maturanti čak i na ispitu zrelosti varaju – prepisuju i na druge dvojbene načine pokušavaju doći do prolaza, zbog čega je prije nekoliko godina donesena odluka prema kojoj se svaki uhvaćeni prijestupnik odmah udaljuje s ispita i na državnu maturu smije ponovno izići tek za dvije godine.

Varanje na maturi, treba i na to podsjetiti, nije kazneno djelo i prijestupnici zbog toga kazneno ne odgovaraju, nego se kazneno odgovornim osobama smatraju oni koji se nalaze s druge strane “žice” i te usluge naplaćuju.

Učenici i kandidati koji budu uhvaćeni u ovakvom ili sličnim prijestupima mogu ponovno izaći na maturu tek za dvije godine, a ispite koje tada prijave moraju platiti. Cijenu ispita državne mature, koje plaćaju određene kategorije kandidata, kao i dosad, određuje Vlada RH.

Ove godine, kao i lanjske, iznos naknade za ispite državne mature iznosi 175 kuna po ispitu, što znači da samo za tri obvezna predmeta na državnoj maturi treba platiti 525 kuna, a tu su još i izborni ispiti. Osim suspenzije i plaćanja ispita na koje smiju izići za dvije godine, za prijestupnike na državnoj maturi zapravo nema drugih troškova, što potvrđuju i u NCVVO-u, piše Slobodna Dalmacija.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari