OBAVEZNI I BESPLATNI

Video | Počinju obavezni i besplatni sistematski pregledi – prvi na redu bit će ovi građani!

Već ovaj mjesec Hrvati kreću na obavezne i besplatne sistematske preglede. Ekskluzivno o pretragama na koje ćete biti pozvani izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Već ovaj mjesec, doznajemo, Hrvati kreću na obvezne i besplatne sistematske preglede. Prvi u redu bit će građani koji posljednje dvije godine nisu bili kod liječnika. A njih ima kao stanovnika Splita. Ekskluzivno o pretragama na koje ćete biti pozvani. Priču za RTL donosi Zorana Čičak Kulić

Trinaest preventivnih pregleda na besplatnom sistematskom

Mjerit će se šećer i masnoća u krvi, EKG srca, mamografija, oštećenje vida ali i sluha.

“Za sluh smo u kontaktu sa svjetskom zdravstvenom organizacijom, aplikaciju koja je ne engleskom trebamo prilagoditi hrvatskom jeziku.

“Ne znam hoće li to biti spremno za pilot projekt, ali kada krenemo na nacionalnu razinu imat ćemo i to”, poručio je Tomislav Benjak, voditelj Radne skupine za preventivne sistematske preglede HZJZ-a.

Pilot projekt obuhvatiti će 500 do 1000 građana koji dvije godine nisu bili kod liječnika. Takvih je u Hrvatskoj čak 170 tisuća. Prvi na redu bit će oni stariji od 40 godina u nekoliko odabranih županija.

Ivan Balestrini iz Zagreba na sistematskom je pregledu bio prije nekoliko godina, tako davno jer se osjeća zdravo.

Kasnda Zorica Dropuljić iz Zagreba smatra da je uvođenje ovog sistema pozitivna stvar.

“Mislim da je to dobro, da se na vrijeme otkriju neke bolesti koje se ne bi saznale na drugi način,”, rekla je.

Sistematski pregledi obavljat će se u domovima zdravlja, odnosno na posebno organiziranim punktovima.

Tko će preglede obavljati još nije do kraja poznato

“Zaposleni bi bili oni koji žele doći na punkt, ili dodatno zaposlenje ili djelatnici domova zdravlja. Vodimo računa da obiteljski liječnici daju konačno mišljenje na pregled, ali da ga ne obavljaju u cijelosti.”, poručio je Benjak.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, smatra da će sistematski pregled funkcionirat ako ministar ispuni svoja dosadašnja obećanja.

“Da bi obiteljski liječnici mogli u tome na pravi način sudjelovati potrebno je da ministar ispuni svoja davno dana obećanja o enormnom administrativnom rasterećenju od čega do danas nismo vidjeli ništa.”, rekla je.

Bit će organiziran call centar, a prvi građani na sistematski pregled bit će pozvani do kraja mjeseca. Građanima bi to trebao biti slobodan i plaćen dan, svi detalji ministar najavljuje bit će poznati za 10 dana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je dobne i spolne skupine i koje kategorije moraju bit obuhvaćene. Na taj način se čuva zdravlje, rano otkrivaju onkološke, ali i kronične nezarazne bolesti, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

“Ne ostajemo samo na ovom setu pretraga nego ako se otkrije sumnja osoba što prije treba ući u dijagnostički postupak. Tome i služi pilot projekt da vidimo koliko je zdravstveni sustav spreman primiti tako novootkrivena stanja.”, poručio je Benjak.

Vremena nema puno jer plan je da preventivni pregledi na nacionalnoj razini zažive na jesen, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari