OPREZ! Idućih 5 dana dozvoljena upotreba pirotehnike

Foto. Ilustracija (Riječanin)

Tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi akciju „Mir i dobro“ radi održavanja javnog reda i mira te opće sigurnosti. Osnovni je cilj akcije sprječavanje ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine. Kao što je poznato, za vrijeme blagdana uporaba pirotehnike dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnika se po količini eksploziva dijeli u tri razreda. Najmanje su opasna sredstva I. razreda, tzv. pirotehničke igračke koje se mogu prodavati tijekom cijele godine i mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.

Zakoni i pravilnici vezani uz korištenje pirotehnike

Donosimo popis zakona i pravila Republike Hrvatske koji se odnose na korištenje pirotehničkih sredstava i vatrometa. Zakoni su podijeljeni u četiri Word dokumenta i obuhvaćaju mnoga pravila, pa smo za one najmlađe posebno istaknuli nekoliko pravila kojih se moraju pridržavati u nadolazećoj pyro sezoni. Pridržavajte se pravila i pazite na sebe, pa sigurno neće biti problema!

  1. Korištenje pirotehnike 1. razreda dozvoljeno je tokom cijele godine, dok je korištenje pirotehnike 2. i 3. razreda dozvoljeno od 27.12.- 01.01. svake godine.
  2. Pirotehniku 1. razreda mogu kupiti sve osobe starije od 14. godina, dok je za kupnju pirotehnike 2. i 3. razreda potrebno biti punoljetan.
  3. Pirotehnika 3. razreda prodaje se samo uz potpis punoljetne osobe.
  4. Prijenos pirotehnike izvan granica Republike Hrvatske nije dozvoljen.
  5. Slanje pirotehnike poštom nije dozvoljeno.

https://www.youtube.com/watch?v=macz8-BzKgw&feature=youtu.be

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari