Oprez, pojavili se poskoci! Stručnjaci savjetuju kako se zaštititi i što učiniti

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

‘Zmije su korisna i zaštićena životinjska vrsta stoga ih se ne bi smjelo ubijati’

Posljednjih je dana u revizorskim oknima – šahtovima uočeno nekoliko zmija doznaje Glas Istre od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Za zadnju fotografiju koja im je dostavljena, onu zmije u oknu kod Gajane, ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka, za kojeg se pretpostavlja da je tu prezimio.

S dolaskom toplijeg vremena očekuje se povećan broj sličnih slučajeva. Landeka je pojasnio što činiti ako naiđemo na zmiju, posebice ako se sumnjaj na otrovnicu.

“Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica”, kazao je i naglasio kako su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.

Zmije su, pojašnjava Landeka, jako osjetljive na vibracije, a kako je pred nama sezona šparoga, tako se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije.

Time će mogućnost ugriza smanjiti na najmanju moguću mjeru. Landeka naglašava da zmije nisu agresivne i većina će ih pobjeći, a da se ugrizi mogu pripisati strahu kada one napadaju u samoobrani.

“Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne”, pojasnio je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari