OREŠKOVIĆ SE SASTAO S MERKEL: ‘Razgovarali smo o programu nove vlade, podržavam politiku reformi’

Premijer Tihomir Orešković doputovao je u utorak u službeni posjet Njemačkoj gdje ga je uz vojne počasti u Kancelarskom uredu primila kancelarka Angela Merkel, s kojom je održao radni ručak

Premijer Tihomir Orešković doputovao je u utorak u službeni posjet Njemačkoj gdje ga je prijepodne uz vojne počasti u Kancelarskom uredu primila kancelarka Angela Merkel.

Merkel i Orešković održali su radni ručak, nakon čega su se obratili novinarima na zajedničkoj konferenciji.

“Raduje me što mogu pozdraviti hrvatskog premijera Oreškovića. Hrvatska i Njemačka su prijateljske zemlje, veliki broj Hrvata živi u Njemačkoj, a veliki broj njemačkih turista dolazi u Hrvatsku. Želimo nastaviti prijateljske odnose”, izjavila je Merkel.

Dodala je da su razgovarali i o novom programu hrvatske vlade, koji ima težište na gospodarskoj suradnji. “Dogovoren je njemačko-hrvatski task force, koji će se sastati 15. ožujka”, rekla je.

Osim toga, njemačka kancelarka i premijer Orešković pričali su i o izbjegličkoj krizi.

“Raspravljali smo vrlo intenzivno i jasno sam istaknula da Njemačka podržava ono što smo se dogovorili na sastanku 16. veljače, da nitko nema pravo birati u koju će zemlju ići izbjeglice. Da ćemo pomoći Turskoj, da branimo vanjske granice i da moramo paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom”, rekla je Merkel.

Orešković je rekao da su Hrvatska i Njemačka partneri u EU i NATO savezu.

“Imamo zajedničke ciljeve i izazove koji traže europske solucije. Njemačka je pokazala humanost u krizi prema izbjeglicama, Hrvatska je kao tranzitna zemlja prepoznala patnju naroda i surađivala je u pomoći. Apsolutno razumijemo problematiku koju ćemo rješavati unutar EU”, izjavio je premijer.

Dodao je da šefovi policija na balkanskoj ruti, zajedno s Austrijom, svaki dan prate situaciju na terenu i komuniciraju o eventualnim promjenama.

“Ukoliko trebamo iskoristiti vojsku, a to je da olakšamo proceduru i humanitarnost, to ćemo vidjeti. Hrvatska će štititi svoje granice i ponašati se kao partneri, pomoći ćemo izbjeglicama”, zaključio je.

Novinari su pitali kancelarku kako komentira predložene reforme hrvatske Vlade, pogotovo na polju ekonomije.

“Orešković me upoznao sa svojim programom, smanjenjem duga, proračunom i planovima za oporavak zemlje. Tu politiku ferormi mogu samo podržati, ako dođe do rasta i smanjenja dugova, to će biti dobro. Mi smo spremni pomoći s našim tvrtkama, da se uključimo u investicijsku djelatnost. Što transparentniji uvjeti, to je bolja investicijska klima”, rekla je Merkel.

U poslijepodnevnim satima premijer bi se u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu trebao susresti s papinskim nuncijem u Njemačkoj msgr. Nikolom Eterovićem, a sastat će se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Uoči prvog posjeta hrvatskog premijera Berlinu, predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izrazila je nadu u poboljšanje investicijske klime u RH i želju da će, unatoč dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi koje će to omogućiti.

Istaknula je kako u Njemačkoj za to postoji veliko zanimanje ulagača te ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini te da su ulaskom Hrvatske u EU još dobili na kvaliteti a posebice nakon ukidanja i posljednjih ograničenja na njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari