OŠTRE KRITIKE Potpredsjednica Foruma žena SDP-a: ‘Odluka o Prelecu kao Milanovićevom zamjeniku je licemjerna’

Foto: www.radwb.eu

Melita Mulić nakon otvorenog pisma za Dan žena, osvrnula se na današnji čin kolega koji su napustili Sabornicu tijekom glasanja o Milanovićevom nasljedniku

Melita Mulić, potpredsjednica Foruma žena SDP-a, koja je bila redoslijedom slijedeća kandidatkinja na listi za Sabor kao moguća zamjenica Zorana Milanovića, na Dan žena se otvorenim pismom obratila javnosti. Naime, umjesto gospođe Mulić, nasljednik bivšeg šefa SDP-a postao je Alen Prelec, a Mulić se u pismu osvrnula na politiku stranke prema ženama koju je otvoreno kritizirala.

“Da, govorit ću pro domo sua, jer ja sam političarka, socijaldemokratkinja i feministkinja. Potpredsjednica sam Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Ako mi to i ne daje za pravo, daje mi za obavezu da govorim o sebi, jer kako se meni danas dogodilo tako će se dogoditi i svim drugim kolegicama u SDP-u.

Ako ne znate što se dogodilo, informirat ću vas još jednom – predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u ponedjeljak 6. ožujka 2017., donio odluku o tome tko će biti zamjena bivšem predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću u saborskim klupama.

Od 4 kandidata, tri su žene i jedan muškarac. Jedna od njih sam ja, prva sljedeća na listi. Odabrao je muškarca, Alena Preleca. Iako su dvije žene na listi plasirane ispred tog muškarca. Iako su obje političarke ispred tog političara bivše saborske zastupnice.

Iako je jedna vršiteljica dužnosti predsjednice SDFŽ-a SDP-a te potpredsjednica, a druga potpredsjednica tog istog unutarstranačkog foruma. Iako je na zadnjim izborima za Hrvatski sabor u Klubu SDP-a izabrano 37 zastupnika i samo 5 zastupnica.

I da, govorim pro domo sua jer mi se to dogodilo dok sam na rodiljnom dopustu. Istog dana kada je na službenim web stranicama SDP-a osvanulo priopćenje s naslovom: „Vlada ne smije diskriminirati majke male djece“. Dogodilo mi se, jer su valjda mislili da se neću politički moći obraniti dok sam majka na rodiljnom dopustu.

Dogodilo se i kolegici koja je posljednja na listi, jer, valjda, nema dovoljan broj djece, iako je iz „prave županije“. Bernardić kaže da je izabrao kolegu jer je najbolji kandidat. „On je najbolji kandidat, on je drugi kandidat Zagrebačke županije, branitelj je i otac troje djece“. Idemo kolegice podatke na sunce – gdje ste bile ’91? Koliko djece imate? Za što vas to politički kvalificira? Gdje, u SDP-u ili nekoj stranci desne provenijencije? Kojim biračicama i biračima?

Reći će neki legitimno je i legalno. Da, legalno je, utemeljeno u Statutu SDP-a i Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Ali, reći ću – legalno je i legitimno da bude žena izabrana sukladno tom istom Statutu SDP-a po kojem je i usvojena lista na Glavnom odboru SDP-a za parlamentarne izbore te po Zakonu o ravnopravnosti spolova”, napisala je Mulić u pismu.

Izborom Preleca nije bio zadovoljan niti dio SDP-ovaca koji je tijekom današnjeg glasanja u Saboru napustio vijećnicu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. “Odluku o izboru Preleca donio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić i ta odluka je u svakom slučajnu legitimna i legalna. Ja ne mislim da je moralna, već da je licemjerna”, komentirala je Mulić za Vijesti.hr.

Osvrnula se i na čin kolega koji su napustili Sabornicu.”Ja sam jedina vidjela izjavu kolege Ostojića, koji je rekao da je želio ostati dosljedan sebi. Ukoliko se dogodio razdor unutar kluba SDP-a, dogodio se jer su ljudi željeli ostati dosljedni sebi, principima i temeljnim vrijednostima koje je SDP oduvijek zagovarao i koje stoje u statutu SDP-a još od devedesetih godina, a to je da težimo uravnoteženim listama i rodnoj ravnopravnosti.

Naravno da se glasa sukladno odluci kluba, ali događalo se i ranije da pojedinci glasaju po svojoj osobnoj savjesti. Očigledno je da je ta odluka koju je predsjednik donio sam izazvala ovakvo ponašanje kolega i kolegica koji su bili dosljedni sebi i vrijednostima socijaldemokracije”, tvrdi Mulić.
Matej Devčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari