VREMENSKA PROGNOZA Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend i idući tjedan

Novi tjedan donosi nastavak sličnog ranoproljetnoga vremena, s temperaturama primjerenim za ovaj dio godine

Za nama je tjedan u kojem je Zavižan napokon postigao troznamenkastu visinu snijega, u cijeloj zemlji palo bar malo kiše, a u mnogim njezinim dijelovima znatno više od prosjeka, u Slavoniji čak 4 puta više od normale za prvi tjedan ožujka. Samo tijekom ponedjeljka i noći na utorak u Kutjevu je palo 65,5 litara po četvornom metru što je više nego što inače padne tijekom cijeloga ožujka.

Na moru je tjedan obilježila bura, i to baš na 7. ožujka koji se i u narodu smatra najvjerojatnijim datumom za prvu od tri marčane bure. Udarom od 170 km/h pod Svetim Rokom opravdala je status najhirovitijeg elementa ožujskoga vremena.

I dani koji su pred nama bit će vjetroviti, hladni te, nakon današnje kiše, većinom suhi.

MORE

Na moru djelomice ili većinom sunčano, suho, ali također vjetrovito i hladno. U petak i subotu puhat će umjereno jaka i jaka bura i, još češće, tramontana koja će nerijetko imati olujne udare. Vjetar će imati svoj vrhunac u noći na subotu i subotu ujutro, a zatim će polako jenjati. U nedjelju tiho i znatno ugodnije.

KOPNO

U petak djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Tlo je mokro od kiše koja je jutros padala, a poslijepodne se pljuskovi očekuju samo sporadično. U najvišem gorju, prije svega u Lici, navečer i u noći može pasti i malo mokroga snijega. No, neće se zadržavati. Zapuhat će umjeren sjeverac koji će u mnogim kopnenim krajevima imati vrlo jake, pa i olujne udare. Udari vjetra u Podravini i na višim nadmorskim visinama mogu sezati i preko 50 km/h, a u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i do 110 km/h.

U subotu više sunca, ali i će još uvijek puhati umjeren sjeverac. Jutarnja temperatura između 0 i 5, a najviša dnevna između 10 i 12 °C. Vjetar će pojačavati dojam hladnoće, svakako odjenite kaput ili toplu jaknu.

I u nedjelju će biti više oblačnih nego sunčanih sati, temperatura će biti malo niža, ali će vjetar jenjati pa će osjet hladnoće biti sličan.

Novi tjedan donosi nastavak sličnog ranoproljetnoga vremena, s temperaturama primjerenim za ovaj dio godine.

Ako ste alergični na pelud lijeske ili johe, možete odahnuti jer je njihovo cvjetanje pri kraju. Breza još nije krenula. Većinom suho vrijeme bit će pogodno za boravak i radove na otvorenom.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari