PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Ova droga kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: ‘Kad dođe kod nas glave će se gubiti’

Foto: Free Pick

Fentanil, trenutno najopasnija droga na svijetu, čak pedesetak puta jača od heroina, već je neko vrijeme hit droga američkih tinejdžera. Prof. Zoran Zoričić kaže nam da ovaj opijat izrazito brzo razvija ovisnost, a vrlo ga je lako proizvesti u laboratoriju uz nisku cijenu

Zastrašujuće podatke prije mjesec dana objavili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Prema njihovoj najnovijoj studiji prosječna mjesečna stopa predoziranja među adolescentima u SAD-u porasla je za 109 posto između 2019. i 2021. A broj predoziranja ilegalno proizvedenim fentanilom, drogom koja je doslovno preplavila američko tržište, porastao je za čak 182 posto.

“Ogroman je to problem u SAD-u. Fentanil se proizvodi na crno i moguće ga je nabaviti i putem dark weba, što dodatno otežava problem. Često bude miješan s heroinom ili kokainom.  Dolazi najčešće u obliku praha ili tableta, može se pušiti, ušmrkavati i ubrizgavati. Zarada od njega je ogromna, a proizlazi iz relativno niske cijene proizvodnje i visoke prodajne cijene, posebno u uličnoj preprodaji”, objašnjava nam vodeći hrvatski stručnjak za ovisnost prof. Zoran Zoričić.

‘Puno je veća opasnost od predoziranja’

Situacija u Hrvatskoj je što se tiče fentanila, kaže prof. Zoričić, kao i u većini europskih zemalja –  stabilna. 

“Problem kod nas zasad još uvijek nije izražen ili se pojavi sporadički, ali struka sa zebnjom osluškuje hoće li se masivnije pojaviti na narko tržištu. Konzumacija fentanila jako brzo razvija ovisnost, puno je veća opasnost od overdoza, glave će se gubiti ako dođe u Hrvatsku. To je izrazito jak i potentan sintetski opioidni analgetik, pedesetak je puta jači od heroina ” priča nam prof. Zoričić.

Smrt od fentanila je strašna. On uz gubitak osjećaja boli dovodi do prestanka rada centra za disanje. Dovodi do gušenja.

“Konzument se počne gušiti a da toga nije ni svjestan. A nisu potrebne velike količine. Fentanil uzorkuje smrt u veoma niskim dozama”, ističe prof. Zoričić.

Problem je i taj, naglašava, što ga mladi ljudi, naviknuti na sredstva koja nemaju približnu snagu djelovanja, često uzmu u količini koja direktno uzrokuje smrt.

“Od fentanila često umiru oni koji uopće nisu ovisnici, već mladi ljudi koji žele eksperimentirati. A on je izuzetno opasan i za one ovisnike s visokom tolerancijom, a kako neće biti eksperimentatorima” naglašava prof. Zoričić.

Fentanil, nastavlja naš sugovornik, može biti propisan za liječenje boli u terminalnim fazama karcinoma, kada dolazi u obliku transdermalnih flastera i kod nas se nastoji ne propisivati osim u tim slučajevima.

“Razgovaramo s ambulantama za boli i obiteljskom medicinom kako fentanil ne bi šire došao u uporabu, a upozoravamo ih i na opasnost od drugih opioidnih analgetika kao što je  tramadol, koji se masovno nekritički propisuje, lako je dostupan, a premda nema snagu fentanila nije  bezazlen”, kaže nam Zoričić.

‘Raste ponuda i potrošnja kokaina’

Što se tiče konzumacije droga u Hrvatskoj, Zoričić tvrdi da broj konzumenata opijata opada i većina ih je u tretmanu. No raste ponuda i potrošnja kokaina, sintetskih kanabinoida i amfetamina, te THC-a.

“U Hrvatskoj se najviše troše THC i amfetamini, potom heroin i kokain. Ovisnici o heroinu su danas sve više sredovječni, najčešće bolešću socijalno i zdravstveno potrošeni ovisnici, dok amfetaminima naginju mlađi ljudi, a kokainu nešto stariji, financijski bolje potkovani”, objašnjava Zoričić.

Prošle godine umrlo je 322 ovisnika čija je prosječna starost 50 godina, piše Danas.hr.

“Jedan dio ovisnika od njih 322 umro je od predoziranja, ali je veći dio umro od problema s vaskularnim bolestima, respiratornim bolestima, malignomima, a što je posljedica starenja ove populacije, odnosno činjenice da oni uz supstitucijsku terapiju danas žive znatno duže i kvalitetnije nego li prije petnaestak godina”, zaključuje prof. Zoričić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari