UZOR DRUGIMA

Ova srednja škola omogućila je učenicama besplatne higijenske uloške i tampone; I to iz vlastitih sredstava!

Foto: Unsplash

Od srijede, odnosno 10. ožujka, učenice Strojarske i prometne škole Varaždin u školi mogu uzeti dva do tri higijenska uloška ili tampona bez ikakvog objašnjenja. Mogu ih uzeti i više ako im oni doma zbog financijske situacije nisu dostupni. 

Ovu inicijativu potaknula je ravnateljica škole Snježana Klarić kao odgovor na nedavno objavljene rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Rezultati su razočaravajući jer su pokazali da gotovo svaka deseta žena ne može sebi priuštiti te potrepštine, a trećina žena ih nema dovoljno ili ne može kupiti one higijenske potrepštine koje želi, pišu Vijesti.hr

“Tako smo iz vlastitih sredstva škole i zahvaljujući donacijama samih nastavnika nabavili prve pakete uložaka i tampona koje će učenice po potrebi moći preuzeti u školi, kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja, ili u zbornici. O tome smo ih obavijestili i na oglasnoj ploči. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu, ili više njih, ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema. Tek smo krenuli, pa još nemamo iskustva, no prve reakcije naših učenica su pozitivne”, kaže ravnateljica, piše 24 sata.

Dodala je kako ima dvije kćeri pa zna koji su mjesečni troškovi u pitanju te kako se nada da će ova inicijativa nekome pomoći. Također se nada da će se razbiti tabu oko ove teme.

“Imam dvije kćeri i moja obitelj nema problema s podmirenjem tih troškova, pa moram priznati da do rezultata spomenutog istraživanja nisam ni razmišljala o tome da bi ih netko mogao imati. No ako u obitelji postoje dvije, tri djevojčice, a financijska situacija nije dobra, to doista može biti veliki, mnogima i nepremostivi trošak. Zato se nadam da će naš primjer potaknuti i druge škole da razmisle o tome da se uključe u rješavanje tog problema”, kaže Klarić.

Trošak za nabavu prvog paketa higijenskih uložaka i tampona za učenice nije bio veliki zadatak, iako škola ima niz drugih troškova koje redovno treba podmiriti: “Zato su nastavnice u ovom slučaju odlučile ‘uskočiti’ i svojim donacijama. Vjerujem da ćemo to i kasnije moći rješavati kombiniranjem vlastitih prihoda škole i donacijama. Naime, mi smo škola koja nema puno djevojaka: Od 630 učenika stotinjak je učenica, pa vjerujemo da troškovi za nabavu uložaka i tampona ipak neće biti jako veliki”, objasnila je ravnateljica. ​

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari