ZAŠTITA OD ZARAZE

Ovi znanstvenici preporučuju nošenje dvije maske: ”Razumno je očekivati da je to učinkovitije”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Američki zdravstveni službenici već dugo savjetuju ljudima da nose zaštitnu masku s tri sloja zaštite ili kiruršku masku ili masku N95 za zaštitu od koronavirusa.

Ravnatelj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Anthony Faucci smatra da je dobro nositi dvije maske odjednom, posebice zbog novih sojeva koronavirusa u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

“Ako imate fizički pokrivač s jednim slojem, stavite drugi sloj, jednostavno je razumno da bi to vjerojatno bilo učinkovitije”, rekao je Faucci.

No važno je i znati kakvu dvostruku zaštitu treba koristiti. Dobra je ideja koristiti kiruršku masku ili N95 za barem jedan sloj, piše Science Alert. Bolje je upotrijebiti dvoslojnu platnenu masku za vanjski sloj i jednokratnu kiruršku masku za unutarnji, nego koristiti dvije jednoslojne maske zajedno.

Vanjski sloj štiti od prskanja i kapljica, srednji sloj filtrira, a unutrašnji sloj upija stvari poput sline i znoja. Jedina europska zemlja koja je uvela obavezno nošenje FFP2 maske je Austrija. Austrijanci stariji od 14 godina moraju od ponedjeljka obične zaštitne maske  zamijeniti FFP2 na javnim mjestima, trgovinama, u sredstvima javnog prijevoza i zdravstvenim ustanovama.

U Europi zasad nije naširoko rasprostranjena obveza nošenja maske FFP2 koja blokira  94 posto aerosola, finih čestica (oko 0,6 mikrometra). Maske FFP2 stanovnici Austrije moraju nositi u autobusima, tramvajima, vlakovima i podzemnoj željeznici, u supermarketima, svim zdravstvenim ustanovama i uslužnim djelatnostima, primjerice u automehaničarskoj radionici.

Nastavnici, skladištari i osobe zaposlene u javnim službama također moraju poštivati te mjere. Oslobođene su te obveze trudnice i osobe koje imaju medicinske kontraindikacije, kao i sve osobe koje pristaju podvrgnuti se redovitim testiranjima na virus, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari