VELIKA AKCIJA DRŽAVE

‘Ovo što radi Porezna uprava je dolijevanje ulja na vatru, kažnjavaju nedužne ljude…’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Poreznici su posumnjali da paušalnim obrtima poslodavci prikrivaju zaposlenje jer se za njih plaćaju manji nameti nego za običnog zaposlenika

Ovih dana sve je više javno iskazanog nezadovoljstva građana koji su se našli na udaru pojačane aktivnosti Porezne uprave. To su, među ostalima, i paušalni obrtnici koji tvrde da ih je država najprije poticala na otvaranje obrta, a sada ih želi penalizirati. Poručuju da se država pritom ne vodi propisima koje je sama donosila, piše Dnevnik.hr.

Jedna od njih je i Mislav Kašner koji se od 2019. bavi razvojem softvera za inozemnog klijenta. Kaže da takav oblik poslovanja nudi brojne prednosti.

‘Ispada da smo u radnom odnosu’

”Ne morate se brinuti o troškovima, knjigovodstvo je dosta jednostavnije, porezi su povoljniji, nekih 10 posto godišnje, ali je poanta da se ne smije prijeći prag od 300 tisuća kuna. Nismo u sustavu PDV-a. Sam princip rada dosta je jednostavan”, rekao je Kašner za Novu TV.

No, koncem prošle godine pojavili su se problemi.

”Jedan od elemenata je da jedan od naručitelja ne prelazi 50 posto. Također se penalizira ako imate svakodnevnu komunikaciju s naručiteljem, ako imate redovite isplate. Samim time ispada da smo mi u radnom odnosu”, objašnjava Kašner.

‘Mnogima se pali alarm za odlazak iz Hrvatske’

Poreznici su, naime, posumnjali da paušalnim obrtima, kojih ima 50-ak tisuća, poslodavci prikrivaju zaposlenje jer se za njih plaćaju manji nameti nego za običnog zaposlenika. Obavljeno je na tisuća nadzora, a mnogima, poput Kašnera, prijete kazne od po nekoliko desetak tisuća kuna.

U Obrtničkoj komori kažu da Porezna uprava smatra prikrivenim radom ono što se takvim ne može smatrati. A u Udruzi glas poduzetnika kažu da zlouporaba ima budući da se nelojalna konkurencija stvarala jer su pojedinci plaćali zaposlene kroz paušalne obrte.

“Ono što Porezna sada radi je dolijevanje ulja na vatru, gdje nekim čudnim i neispravnim kriterijima kažnjava ljude koji nisu ništa krivi i nisu bili prikriveno zaposleni”, napominje Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Obrtnici kažu da se time uvodi velika porezna nesigurnost te da se mnogima pali alarm za pakiranje kofera i odlazak iz zemlje, prenosi Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views