Ovo su najbolji gradovi u Hrvatskoj – među njima i oni iz naše županije!

Krk (Foto: Valamar)

Krk, Rijeka, Mali Lošinj, Bakar, Kastav, Opatija i Cres među najvoljim su gradovima u Hrvatskoj u svojim kategorijama u izboru kojeg su zajednički organizirali portal Gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos

Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pag, Umag i Čakovec kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Dodjela nagrada u Šibeniku

Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su organizirali gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos u četvrtak je okrunjen proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima.

Svečanost je održana u šibenskom Amadria Parku, u sklopu ‘Dana regionalnog razvoja i EU fondova’ koje organizira Ministarstvo regionalog razvoja i EU fondova, pa je i nagradu ‘Šampionu EU fondova’, Gradu Križevcu, dodijelila sama ministirica Gabrijela Žalac pohvalivši ovaj projekt koji će, uvjerena je, potaknuti pozitivnu konkurenciju među gradovima i sve ih motivirati da još bolje rade u interesu svojih građana.

Najbolji gradovi na području gospodarstva tako su Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, Pag, Umag i Čakovec pobjednici su kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život.

Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Plakete uručene i svim finalistima

Plakete su svečano uručene i svim finalistima. Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova za gospodarstvo ušli su: Bakar, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje, Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, te Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin. U kategoriji demografija i obrazovanje finalisti su bili Bakar, Novigrad, Pazin i Vis, Kastav, Novi Marof, Poreč, i Vrbovec, te Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica, dok su u kvaliteti života najbolji Cres, Hvar, Krk i Novalja, Labin, Opatija, Poreč i Rovinj, te Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Ovdje treba istaknuti kako su Bakar, Kastav, Dubrovnik, Samobor, Rovinj i Varaždin bili i u finalu za najbolje gradove u dvije kategorije, dok su Novigrad, Poreč i Umag ušli u finale u sve tri kategorije.

Kad je u pitanju korištenje EU fondova, uz Križevce su u finale ušli još Ludbreg, Trilj, Vinkovci i Zadar, za Smart City nagradu u finalu su bili još Dubrovnik i Sisak, a za Eco City najboljim projektima su uz Jastrebarsko bili ocijenjeni oni Grada Belišća i Krka.

Čestitamo svim pobjednicima i finalistima, te se nadamo kako će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako i bolje pozicionirali u našem izboru najboljih gradova 2019. godine. (gradonačelnik.hr)

Grad Krk godinama funkcionira bez prireza

Grad Krk jedan je od malobrojnih koji već godinama funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6.281 stanovnika imaju registriranih čak 700 poslovnih subjekata – 276 poduzetnika i 424 obrtnika.

Krk je specifičan i po kontinuitetu u upravljanju gradom, gradonačelnik Darijo Vasilić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika – na čelu Krka je punih 25 godina, a o kvaliteti njegovog upravljanja i zadovoljstvu građana stanjem u gradu najbolje govori činjenica da je po svoj sedmi mandat na prošlogodišnjim lokalnim izborima izašao sam, bez ijednog protukandidata.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Smatrajući kako je uloga jedinice lokalne samouprave pokrenuti gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, Grad Krk konstantno ulaže u infrastrukturu, a poduzetnicima pruža i olakšice u vidu oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade/doprinosa.

Dostupnost javnih usluga je bitan preduvjet za poslovanje poduzetnika i tvrtki s obzirom na potrebu za obavljanjem svakodnevnih administrativnih poslova te se u Gradu Krku kao administrativnom središtu otoka Krka i nalaze najvažnije ispostave županijskih tijela i državne uprave.

Trenutno provode EU projekt ”Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec u gradu Krku”, te se grade i ostale prometnice unutar naselja na području Grada Krka, a na provodi se i projekt izgradnja građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.

Ulažu se i sredstva u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako su već uložena velika sredstva u sustav gospodarenja otpadom na području Grada Krka koji se provodi u sinergiji s ostalim otočkim jedinicama lokalne samouprave i zajedničkom komunalnom tvrtkom na razini cijelog otoka Krka.

Grad provodi i projekte koje se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama izvršena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila u gradu Krku. Također, u tijeku je provedba projekta koja uključuje nabavku punionica za električne bicikle sufinancirana od strane Ministarstva turizma te nabavku električnih bicikala koja je sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

‘Navedenim se investicijama stvara povoljna klima za ulaganja lokalnih gospodarstvenika te se i njima tako pruža prilika za daljnji rast i razvoj, nova zapošljavanja, što u konačnici vodi svemu onome što karakterizira Grad Krk kao grad s niskom stopom nezaposlenosti kao i djelovanju velikog broja poduzetnika te pozitivnom poslovanju gospodarstvenika’, ističe gradonačelnik Vasilić.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari