TESTOVI I POTVRDE

Ovo su nova COVID pravila kojih se od danas moraju pridržavati svi koji putuju unutar EU-a

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Od danas vrijede nova pravila za prelazak granice unutar EU-a i COVID potvrde

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere prelaska granice koje stupaju na snagu s današnjim danom.

Kako je navedeno, granicu mogu prijeći svi građani koji predoče potvrdu o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili ako predoče brzi antigenski test ako nalaz nije stariji od 24 sata, prenose RTL Vijesti.

Ranije je vrijedilo da brzi antigenski test ne smije biti stariji od 48 sata. Granicu je moguće prijeći i uz predočenje COVID potvrde o primitku dvije doze cjepiva koje su odobrene unutar EU ili cjepiva koja je odobio WHO za hitnu primjenu, a da nije starija od 270 dana.

Temelj za nova pravila je preporuka Europskog vijeća o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog slobodnog kretanja tijekom pandemije.

Covid potvrda ili negativan test

Prema novim pravilima važeća EU Covid potvrda uključuje:

– Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

– Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

Od osoba koje ne posjeduju EU covid potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Dvije doze – 270 dana 

Osim toga, s današnjim danom COVID potvrda za dvije doze cjepiva izdaje se na 270 dana dok za booster i dalje vrijedi godinu dana. Za preboljenje se izdaje i dalje na 180 dana.

Status osobe, ne zemlje iz koje dolazi

“U skladu s novom preporukom mjere povezane s bolešću covid-19 trebale bi se primjenjivati uzimajući u obzir status osobe, a ne stanje na regionalnoj razini, izuzevši područja s vrlo visokom razinom cirkuliranja virusa.

To znači da bi ključna odrednica trebao bi biti status putnika u pogledu bolesti covid-19, odnosno je li navedena osoba cijepljena, testirana ili preboljela bolest, što je vidljivo iz digitalne potvrde EU.

Pristupom utemeljenim na pojedinačnim osobama znatno će se pojednostavniti primjenjiva pravila te osigurati dodatna jasnoća i predvidljivost za putnike”, objavilo je Vijeće.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati kartu regija država članica u kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stupanj rizika od zaraze. Karta bi se trebala temeljiti na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi cijepljenja i stopi testiranja.

Na temelju te karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je razina cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja. Osobito bi trebale odvraćati od svih neobveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o cijepljenju ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karanteni.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Sve ostale mjere se produžuju te ostaju na snazi do 28. veljače, a detalje odluka možete pogledati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari