POVIJESNA OPERACIJA

Ovom čovjeku su u 6 sati transplatirali jetru, gušteraču, tanko i debelo crijevo i želudac. Mirko : ‘Dobro sam!’

Na čelu sjajnog transplatacijskog tima od njih 30-ak bio je Stipislav Jadrijević koji je pojasnio da bi trebalo i tri dana da se svaki organ pojedinačno transplatirao

Mirko je prvi pacijent kojem je transplantirano čak pet organa – jetra, gušterača, tanko i debelo crijeva, te želudac. Sam govori za RTL Danas.hr.: “Ovaj prvi dio mi je dosta brzo prošao i dosta se dobro osjećam. Za sada. Vjerujte mi da je ovo moj drugi rođendan. Brinuo sam se dosta. Hvala dragom Bogu i hvala liječničkom timu i svima!”

Transplantacija je trajala šest sati, a u timu je sudjelovalo više od 30-ero ljudi. Organi su stigli iz Slavonije – svi od jednog donora. Pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur Stipislav Jadrijević je rekao: “Da pojedinačno organe ugrađujete trebalo bi vam tri dana, a ne šest sati. Zato se to sve radi u bloku. Kirurški to nije toliko komplicirana operacija koliko će biti imunološki nama zahtjevno pratiti tu operaciju.”

Kažu ključ je timska suradnja. I baš na Nacionalni dan darivanja organa imaju razlog za pohvaliti se. Voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju KB-a Merkur Dinko Mikulić naveo je: “Poklopilo se baš da smo ovaj tjedan imali 12 transplantacija i to 12 organa u sedam primatelja, od kojih je pet organa dobio samo ovaj jedan primatelj o kojem danas pričamo. Presadili smo još uz to tri jetre,dva bubrega, pa još jedan bubreg i gušterču.”

U KB-u Merkur do sad su transplantirali najviše tri organa odjednom, a u cijeloj Hrvatskoj lani je napravljeno 5 kombiniranih transplantacija gušterače i bubrega, dvije bubrega i jetre, te jedna jetre i srca.

Pročelnica Zavoda za anesteziologiju KB-a Merkur Jadranka Pavičić Šarić je rekla: “Svih sedan pacijenata koji su transplantirani proteklih par dana u KB Merkuru se odlično oporavljaju. Svi su dobro. Većina ih je na odjelu. U intenzivnoj je samo ovaj pacijent koji je dobio višestruku transplantaciju, te dvoje pacijenata koji su jutros transplantirani.”

Prošle godine ukupno je prijavljeno 116 darivatelja organa, izvršeno je 300 transplantacija. Do kraja prošlog mjeseca prijavljeno je 36-ero darivatelja i više od 100 transplantacija.

Pročelnica Zavoda za gastroenterologiju KB-a Merkur Tajana Filipec Kanižaj zahvalila je svim donorima i njihovim obiteljima. Kaže: “Ono što je važno kroz ovaj program je da se ističu pozitive stvari i da se vidi koliko je to važno i koliko to spašava živote.” Pacijent je gotovo spavao kod njih jer je minimalno jednom na tjedan krvario iz žila i tako dvije godine.

Ravnatelj KB-a Merkur Mario Starešinić je rekao: “Takav tip operacije se izvodi u samo 11 europskih centara. Godišnje se izvede takvih 10 operacija u cijeloj Europi. Znate koje znanje i kakav support mora biti u pozadini takvog uspjeha.” Prvi je u Hrvatskoj, a za liječnike dodatni izazov jer mu je ovo druga transplantacija. Pacijent nam kaže na kraju: “Imao sam neke određene strahove, malo kad me doktorica pozvala navečer da dođem. Imao sam jednu dozu razmišljanja, naviše na obitelj.” Pred Mirkom je sada oporavak i želja da što prije stigne doma svojoj supruzi i kćerima, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari