U KB MERKUR

POVIJESNI USPJEH Mirku (55) su odjednom transplatirali 5 organa: ‘Ovo mi je drugi rođendan’

Pacijet je dobio želudac, tanko i debelo crijevo, jetru te gušteraču

U Kliničkoj bolnici Merkur prvi put odjednom su transplatirali pet organa istom pacijentu i to želudac, tanko i debelo crijevo, jetru, gušterača.

Ravnatelj bolnice prof.dr.sc. Mario Starešinić na konferenciji za novinare dao je detalje o operaciji, zajedno s transptalacijskim timom u kojem su bili prof.dr.sc. Stipislav Jadrijević te doc.dr.s.Dinko Mikulić, doc.dr.sc., piše Danas.hr.

Dr .Starišnić: “Bez darivatelja ne bi to moglo biti moguće”

Dr .Starišnić uvodno je rekao: “Bez darivatelja ne bi to moglo biti moguće, oni su prvi i najosnovniji stup ovog uspješnog programa. Zahvalio se svim obiteljima koje u najtežim trenucima iznađu snage da pristanu na doniranje organa i naprave najhumaniju stvar i spase dodatne živote. Naravno, bez takvog stava sve ovo ne bi bilo moguće. Merkur ima sreću da imamo heroje, prof. Jadrijević, Mikulić, Pavičić-Šarić, Lalovac…, voditelje transplantacijskog tima koji su znanjem i stručnošću omogućili da Hrvatska bude jedan od centara i zemalja s najvećim brojem transplantacija po glavi stanovnika. Velika je stvar, veliki uspjeh, ali iza toga stoji veliko odricanje. Transplantacijski centar i naši heroji su samo mali kotačići u procesu transplantacije. Tu je i eksplantacija i cijeli niz ustanova koje su na dispoziciji ovog programa. Zahvala i njima.”

Voditelj transplantacijskog tima, dr. Jadrijević, prvo se zahvalio kolegama: “Za ovih pet organa morali smo biti u koordinaciji s eksplantacijskim timom. Donor je bio u Osijeku, a u Merkuru smo bili u komunikaciji. Sve je bilo spremno s organima i ugradnjom. Uspjeli smo u manje od šest sati ugraditi svih pet organa. Za sada sve jako dobro funkcionira, nije bilo komplikacija. Velika je borba pred nama, kirurški je to bio manji dio posla.”

Dr. Mikulić: “Velika zahvala donorima”

Dr. Mikulić je rekao: “Velika zahvala donorima, poklopilo se da na ovaj dan razgovaramo o tome. Hrvatska je već 10-ak godina u vrhu svijeta po doniranju organa. Donori možemo biti svi. Imali smo transplantaciju 12 organa u sedam primatelja. Puno je transplantacijske aktivnosti za jedan centar, iza nas je preko 2700 transplantacija. Multiorganska transplantacija je vrhunac abdominalne kirurgije. Kakav je izazov, takva je i nagrada i veselje da sve dobro prođe. Prvi pacijent kojem smo prije dvije godine radili takvu multitransplantaciju je dobro i zdrav. Nadamo se da će tako biti i sa sadašnjim pacijentom.”

Dr. Filipec rekla je: “Ovdje se radilo o vaskularnim komplikacijama apa se žile za više organa moraju zamijeniti, uglavnom se radi o dječjoj populaciji, pola njih su djeca, a prosjek primatelja ovih organa su u 30-im godinama, dakle mlada populacija. Ovdje je bila rentransplatacija, primatelj je već bio dobio jetru, ali bolest je tražila transplataciju i drugih organa.”

Pacijent je imao vrstu trombofilije

Dr. Jadrijević dao je dodatne detalje o peterostrukoj transplataciji: “Pacijent je imao vrstu trombofilije. Godine 2023. presadio sam mu jetru. U međuvremenu, imao je trombozu vena u korijenu žila tankog crijeva koje vode svu krv u jetru, i krv iz tankog crijeva nije išla u jetru nego obilazno preko želuca do srca. Imao je pun trbuh debelih žila, praktički je spavao na našoj internoj jer je minimalno jednom tjedno krvario iz žila i tako dvije do tri godine. Jedino su se mogli zamijeniti svi organi da bi mogao imati normalan život. U šest sati mora se završiti operacija, glavne žile i reperfuzija organa moraju se napraviti u tom periodu. Ako bi pojedinačno organe ugrađivali, trebalo bi tri dana, a ne šest sati. Zato se radilo u bloku. Kirurški operacija nije toliko zahtjevna koliko će imunološki biti teška. Žile koje su trebale imati dva do tri milimetra promjera sada su bile dva do tri centimetra. Bilo je važno da taj pacijent praktički ne iskrvari.”

Pet organa primio je 55-godišnji Mirko koji je za RTL rekao: “Ovo mi je kao drugi rođendan. Bilo me malo strah, ali znam da sam u najboljim rukama!”

Inače, u Hrvatskoj, koja u nedjelju obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i koja uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, prošle je godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa. “S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,” izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno – 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce. “Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš. Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program.

Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari