VITAMINI, ASPIRINI, PSIHOTICI...

Video | Pa dobro ljudi, zašto se nervirate?! Hrvati koriste (pre)puno lijekova za živce! Evo što izaziva najveći stres kod građana

Lani smo potrošili lijekova u vrijednosti od gotovo 10 milijardi kuna! Više u video prilogu

U jednoj zagrebačkoj ljekarni je reporterka RTL-a Jelena Pajić koja razgovara s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore, Anom Soldo.

Rezultatima nama kao općoj populaciji govore jednu stvar međutim ljekarnicima govore još više i zapravo su im vrelo podataka koje znaju iščitati puno bolje od nas.

Jesu li farmaceuti uopće primijetili tu povećanu potrošnju lijekova u prošloj godini.

“Zapravo i ne toliko jer mi svake godine imamo u nekoliko postotaka veći broj recepata koji se izdaju u hrvatskim ljekarnama, ali to primarno nije uzrok veće potrošnje lijekova u Hrvatskoj. Mi imamo taj stalni trend već otkad pratimo potrošnju, svake godine od 5 do 7 posto raste potrošnja.- Ove godine puno više što ima svoje razloge pa zato”, govori Soldo.

No, što je s onim bezreceptnim lijekovima?

“Bezreceptni lijekovi također imaju porast u proteklih nekoliko godina i to s jedne strane ima jednu veću dostupnost lijekova da pacijenti sami se mogu liječiti da ne odlaze kod liječnika i na taj način se zbrine neka bolest. Svejedno se moraju konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom”, tvrdi predsjednica komore.

Koristili smo puno vitamina D, aspirina, ali i jako puno lijekova koji utječu na živce.

“Mislim da ovo što smo doživjeli u Hrvatskoj ne samo zbog COVID-a, nego i zbog potresa je sigurno povećalo stres kod naših građana i sigurno se puno više nego inače obratili liječniku da im propiše neki lijek za spavanje ili za smirenje jer je situacija takva”, dodaje Soldo, donosi RTL.hr.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari