ŠTO SE DOGODILO?!

Pacijent umro jer nije bilo helikoptera za Lošinj – Šef hitne: “Imamo dokaz da smo ga zatražili!”

Foto: M.Karačić/HRZ i PZO

U noći sa srijede na četvrtak na putu od Lošinja prema Rijeci preminuo je teško ozlijeđeni 37-godišnjak. Hitna pomoć prevozila ga je do riječke bolnice zbog toga što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u tom trenutku nije mogao poletjeti iz baze na Krku.

Kako je Telegram već pisao, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat je potvrdio kako su za pacijenta zatražili prijevoz helikopterom, na što su dobili odgovor kako helikopter u tom trenutku nije operativan. No, Ministarstva obrane su poručili kako nemaju podatke o nikakvom zahtjevu za prijevoz pacijenta helikopterom.

Zahtjev potvrđen dispečerskim očitovanjima

S obzirom na tvrdnje iz MORH-a, ravnatelj Vukobrat je upitan ima li dokaze da je za žrtvu zatražen helikopterski prijevoz. Odgovor je stigao danas.

– Naravno da imamo. Naši djelatnici koji su tu večer radili u dispečerskom centru napisali su svoja očitovanja iz kojih je razvidno da je helikopter zatražen – odgovorio je Vukobrat.

– I stanje ozljede bilo takvo da je to bila apsolutna indikacija za angažiranje helikoptera – dodao je ravnatelj ZZHM-a Primorsko-goranske županije za Telegram.

Kvar na helikopteru

Osim što su iz MORH-a tvrdili kako zahtjev za prijevoz helikopterom nemaju evidentiran u sustavu, potvrdili su da je helikopter, koji se nalazi na Krku, imao manji kvar.

– Radi se o manjoj neispravnosti koja je otklonjena, te su helikopteri i posade, kao i medicinski timovi Oružanih snaga RH na otok Krku spremni za provedbu svih zadaća medicinskog prevoženja – naglasili su tada.

Međutim, neslužbeno se doznaje da drugi helikopter koji dežura na Krku već duže vrijeme ima problema koji se, prema nekim izvorima iz MORH-a, povezuju s remontom u Rusiji o kojem su mediji više puta kritički pisali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari