ZAGREBAČKI VRBANI

Pala ploča sa zgrade, umalo stradali ljudi! ‘Ovo nije prvi put. Ondje mi dijete ide u vrtić.’

Stanari već dulje vrijeme upozoravaju da se radi o lošoj gradnji i da su ploče već ranije padale s fasade

U Kuzminečkoj ulici na zagrebačkim Vrbanima pala je u nedjelju na terasu lokala ploča i skoro pogodila konobara. Na snimci nadzorne kamere se vidi kako je ploča pala točno ispred konobara, kojeg je samo mali korak dijelio od toga da mu s velike visine padne na glavu.

Pogledajte VIDEO:

No, to nažalost, nije prvi incident kada je riječ o spornoj zgradi, a što je najgore, ondje se nalaze i škola i dječji vrtić.

“Zgrada je izgrađena 2017. godine, a problemi su počeli već nakon dvije godine. Reagiram kao zabrinuta majka koja ondje vodi dijete u vrtić i nisam jedina”, kaže za RTL.hr Sandra Š.M.

Dakle, 2019. godine je pao dio stropa na ulazu u dječji vrtić. Od tada su ploče sa zgrade nastavile padati, a osobito nakon oba potresa. Mi, roditelji djece iz vrtića i školaraca, zabrinuti smo i za sigurnost djece, ali i za vlastitu sigurnost kada djecu dovodimo i odvodimo. Naposlijetku, ni djelatnici vrtića ondje nisu sigurni. Slali smo dopise i vrtiću i Gradskom uredu za obrazovanje. Svaki put bi se kao nešto popravilo, a onda bi to ponovno počelo padati. Jedino rješenje, barem prema našem mišljenju, bi bilo da se potpuno promijeni fasada jer te ploče očito nisu dobro postavljene. Institucije bi trebale reagirati. Plašim se da ne bude prekasno i da se ne dogodi tragedija pa da se tek onda nešto poduzme”, ispričala je zabrinuta Sandra Š.M.

U sklobu zgrade su osnovna škola i vrtić, već je ranije bilo problema, no prije godinu dana je tadašnji pročelnik Ivica Lovrić tvrdio da je zgrada sigurna.

Odgovor Gradskog ureda za obrazovanje

Poslali smo upit i Gradskom uredu za obrazovanje, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“U navedenom slučaju riječ je o zgradi u kojoj je Grad Zagreb zakupio prostore za potrebe DV Bajka, odnosno OŠ Alojzija Stepinca te je ista u vlasništvu Privredne banke Zagreb, odnosno PBZ Nekretnine d.o.o. Gradski ured za obrazovanje zaprimio je obavijest ravnateljice DV Bajka i ravnateljice OŠ Alojzija Stepinca o spomenutom događaju te od vlasnika zgrade zatražio žurno očitovanje i postupanje u smislu provjere sigurnosti spomenute zgrade i osiguravanja svih uvjeta za nesmetano i sigurno odvijanje odgojno-obrazovnog rada.

Ravnateljica DV Bajka, odnosno ravnateljica OŠ Alojzija Stepinca, u međuvremenu su poduzele sve korake u njihovoj moći (obavijest vlasniku zgrade i ovom Uredu o navedenom događaju, obavijest učenicima, roditeljima i djelatnicima o povećanoj opreznosti i nezadržavanju u blizini fasade, vizualna provjera fasadnih ploča od strane domara i sl.) s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja djece i zaposlenika.

Ističemo da je u siječnju ove godine, nakon prošlogodišnjeg potresa u prosincu, vlasnik spomenute zgrade, PBZ Nekretnine d.o.o., proveo statički pregled zgrade, a isti su izvršili ovlašteni statičari. Tijekom spomenutog pregleda zaključeno da je objekt u cijelosti uporabljiv”, stoji u odgovoru Gradskog ureda, pišu Sanja Petrović i Katarina Dimitrijević Hrnjkaš za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari