PREMIJER PRIHVATIO ŽUPANOVE PRIJEDLOGE

Plenković prihvatio prijedlog Komadine: “Nije logično da Gorski kotar dobije jednake potpore kao i Dubrovnik, Split ili Rijeka”

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je na sastanku Predsjednika Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruga gradova u RH i Hrvatske zajednice općina, održanom danas u Bjelovaru.

Komadina je predložio dopunu dnevnog reda točkama o Nacrtu Prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti i o Nacrtu Prijedloga Programa razvoja brdsko-planinskog područja.

Novim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa centralizaciju zdravstvenog sustava, Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, specijalističke bolnice i sanitet bi umjesto županijskih postale državne ustanove.

“Prijedlogom Programa razvoja brdsko-planinskog područja Gorski kotar, Lika i Dalmatinska zagora ispali su iz brdsko-planinskog područja te su pripali pod regiju „Jadranska Hrvatska“ kao sastavnice jadranskih županija. Na taj način im se dodjeljuje intenzitet regionalnih potpora od 40%, umjesto predviđenih 60% koliko pripada subregijama u kontinentalnoj Hrvatskoj. Gorski kotar, Lika i Dalmatinska zagora bi dobili intenzitet potpora isto kao Dubrovnik, Zadar, Split, Rijeka… što je neutemeljeno i nelogično.

Premijer Plenković je prihvatio županove prijedloge koji će biti dio sljedeće sjednice Vlade RH sa Hrvatskom zajednicom županija, dok će u međuvremenu ti isti dokumenti biti u javnoj raspravi.”, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.

Što se tiče današnje točke dnevnog reda o linijskom i javnom prijevozu putnika, Župan je istaknuo kako su sredstva osigurana u državnom proračunu za tu namjenu nedostatna. Zatražio je stalne izvore prihoda kroz raspodjelu porezne stope kako bi županije mogle preuzeti trajnu obavezu financiranja linijskog javnog prijevoza jer u suprotnom neće moći potpisati ugovor sa prijevoznicima.

Na sastanku je bilo riječi i o Zakonu o odgoju i obrazovanju te provedbi Plana oporavka i otpornosti, cestovnoj infrastrukturi te demografskim mjerama i mjerama za mlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari