STRAVIČNO

Pas imena Car godinama je služio državi na razminiranju; Ostavili ga da jede kamenje i kopa po smetlištu

Foto: Facebook/Udruga Sirius

Ovo je Car. Njemački ovčar, radni pas. Bivši je službenik, asistent na razminiranju. Umirovljen je i preživljava kopajući po kantama za smeće

Car je, da bi preživio, jeo kamenje. Njegova su crijeva puna otpada kojim se hranio. Drugo nije imao. Jer se njegov ‘skrbnik’, pirotehničar kojemu je 10 puta spasio život, o Caru naprosto nije brinuo, piše portal niZagorjemalo.hr

Pao na 28 kilograma

Car ima 10 godina. U mirovini je posljednje dvije, a pretpostavlja se da je na razminiranju radio sedam. Prošao je obuku u BiH i u Požegi. Sa svojim pirotehničarom radio je za privatnu tvrtku za razminiranje iz Zagreba. Prošao je Car terena i terena, detektirao naprava i naprava. Onih eksplozivnih. Spasio mnogo ljudskih života, pa i 10-ak puta život svom vodiču.

U mirovinu je otišao pirotehničar, a s njim i Car. Tvrtka za razminiranje udomila ga je pirotehničaru koji je, međutim, Caru osigurao samo pakao od života.

– Dali su psa čovjeku koji je i financijski i psihički nestabilan. Nikada više nisu pitali za Cara koji je preživljavao jedući kamenje. Nije cijepljen od 2015. Nije dobio nikakvu veterinarsku skrb. Potpuno je zapušten i bolestan je, stradali su mu bubrezi. On ima samo 28 kilograma – priča Petra Novinc, predsjednica Udruge za zaštitu životinja Sirius iz Požege , za portal niZagorjemalo.hr

Oni su ga spasili. Kažu, čovjek im je bez razmišljanja predao Cara kada su došli po njega. Rekao je samo: ‘Vozite ga’.

Stradali mu bubrezi

I, na njegovu sreću, odveli su ga i sigurno mu spasili život. Dva je dana bio na infuziji, uspio je iz sebe izbaciti hrpu šljunka, živnuo je i počeo jesti. Na terapiji je i dalje, nalazi su nešto bolji. Car ima velike šanse oporaviti se.

– Nevjerojatno je da ovako završi jedan radni pas, da mu bude takva mirovina nakon svega. Car je divan. On i dalje čeka naredbe. Ne čeka maženje, gleda u oči i čeka zapovijed – priča nam Petra.

Car voli i ljude i mace i druge pse. Car je divan pas. Koji sada treba svu njegu i ljubav ovoga svijeta. I život kakav Car zaslužuje, carski.

No, Car treba i posebnu hranu za bubrežne bolesnike koja je jako skupa.

Ako želite pomoći Caru, javite se Udruzi Sirius na njihovoj Facebook stranici Sirius Požega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari