PUNO PRITUŽBI

Video | Pelene u dućanima imaju različitu cijenu, kupci nezadovoljni: ‘Osjećam se prevareno’

U jednom trgovačkom centru ove smo pelene platili 160, a u drugom 115 kuna. Razlika gotovo 50 kuna

Cijene su trebale pasti – ali to se nije dogodilo iako je Vlada smanjila PDV na pelene na 13 posto. Sve je više pritužbi kako isti proizvod od trgovine do trgovine ima drugu cijenu. Trgovci nižu opravdanja, udruge traže da se PDV na pelene potpuno ukine, a roditelji – pozivaju na solidarnost. “Isti proizvod, ali razlika u cijeni i 50 kuna ovisno o trgovini. Uvjerila se u to i Nataša.

”U prvom dućanu su bile 200 kuna, u drugom 160 kuna, a u trećem su bile 115 kuna. Znači, iste pelene, isti broj komada. Jučer sam baš poludjela zbog toga i osjećala sam se užasno prevareno, iskorišteno”, ispričala je Nataša Zečević iz Zagreba.

A još više kada je shvatila da su pelene u istoj trgovini, ali u Njemačkoj – upola jeftinije.

”To sam baš išla guglati. Znači u tom jednom dućanu koji ima svoje dućane i u drugim EU državama cijena pelena je isto skuplja u Hrvatskoj nego u tim drugim EU državama”, rekla je Zečević.

Pa smo i sami istražili. Potpuno isti proizvod, ali ne i cijena. U jednom trgovačkom centru ove smo pelene platili 160, a u drugom 115 kuna. Razlika gotovo 50 kuna.

I sve je to po zakonu jer trgovci imaju pravo slobodno formirati cijene. No, je li moralno?

”Je li nešto moralno ili nije moralno u trgovini – to trgovce baš puno ne zanima. Trgovcima je važno da oni svoju razliku u cijeni naprave i da zarade na proizvodu koliko mogu, i ako mogu, a na potrošačima je da biraju tamo gdje je jeftinije i povoljnije”, izjavila je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Trgovci se pak brane da je od 1. kolovoza najprodavanija pelena poskupjela za više od 20 posto.

”I danas se primjenjuju te nove cijene. Moguće je da se desilo da je netko od trgovaca koji ima majčinsku kuću van zemlje koriste zalihe izvan Hrvatske, onda ta roba možda može biti jeftinija, ali na tržištu se ne bi smjelo dogoditi da postoje značajnije razlike između trgovaca u cijenama tih pelena”, kazao je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Kako bi pomogla roditeljima, Vlada je još 2019. smanjila PDV na pelene s 25 na 13 posto. No, cijene su opet skočile, a trgovci se pravdaju promjenom nabavne cijene.

”Radi poznate situacije na europskom tržištu, ulazne cijene tog proizvoda su porasle i ne možemo se ovoga puta pozvati na neki moral trgovaca jer oni su tu bili nemoćni, jednostavno proizvod je poskupio”, kazao je Katavić.

No, iz udruge Roditelji u akciji – na trgovce apeliraju:

”Zaista je važno da u teškim vremenima svi budemo solidarni i da svi jedan drugome pomažemo. I zato je važno da trgovci koriste poštene trgovačke prakse, odnosno da ne koriste vremena ekonomske krize za dodatnu zaradu”, rekla je Daniela Drandić iz udruge Roda.

Udruga potrošač od Vlade ponovno traži da se pelene ne oporezuju.

”Trebalo je opće biti oslobođeno poreza s obzirom na lošu demografsku politiku. Ako želimo imati više djece, onda sve ono što je potrebno za djecu – treba biti dostupno svim roditeljima”, kazala je Knežević.

A roditelji će sada prije kupnje morati dobro obići trgovine i pratiti akcije kako bi uštedjeli, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari