LEGALIZACIJA MARIHUANE

Video | Rasprava o marihuani: Hoće li Hrvatska dozvoliti pušenje trave kao što su to učinile Njemačka, Malta i Kanada?

I Njemačka je dopustila posjedovanje 30 grama marihuane. U Saboru je rasprava bila žestoka. Jednima je to ‘droga’, drugima pomoć bolesnima i nužnost

U saboru je danas bilo zanimljivo, raspravljalo se o marihuani. Svašta smo mogli čuti od naših zastupnika, da se mladima zakonom poručuje da se napuše, da se promovira drogiranje. Zastupnici će sutra glasati o legalizaciji. Progresivni je to prijedlog kluba Socijaldemokrata, koji su predložili da se kanabis legalizira i da tko god želi, doma može uzgojiti 9 biljaka.

Slično su baš nekidan odlučili napraviti NIjemci, koji će dozvoliti posjedovanje 30 grama, i to od 2024. Oni misle da zabrane ne daju rezultata, “trava” se puši još više, pa tržište žele regulirati. A to je danas trend u mnogim zemljama svijeta. Od Malte do 37 američkih saveznih država. Kakva su iskustva drugih izvještava Darinka Trgo za RTL i Danas.hr.

Kako Zagreb pretvoriti u Amsterdam – ideju imaju Socijaldemokrati. Lex specialis. Ili zakon kojim bi teško bolesni mogli legalno doći do kanabisa i zakon kojim bi svaka punoljetna osoba, ako to želi, mogla uzgajati do 9 stabljika kod kuće. Danas se raspravljalo, sutra se glasa.

Zastupnica Majda Burić (HDZ): “Vi ovim zakonom mladima, umjesto da nudite zdravlje, vi im nudite napušavanje.” Sabina Glasovac (SDP): “Mi ovdje raspravljamo o tome hoće li ljudima koji žive u boli, koji su sada prisiljeni nabavljati lijek na crnom tržištu, hoćemo li im dozvoliti nešto što ublažava bol.”

Marijan Pavliček (HS): “Biste li vi bili sretni da kao roditelj gledate kako vaš 18-godišnji sin svaki dan zapali joint?”

Prema nekim projekcijama, SAD će u sljedećih nekoliko godina na marihuani zarađivati i do 72 milijarde dolara godišnje. Mihael Zlovolić, direktor zadruge Dom konoplje, uzgaja konoplju, kaže, kada bi zakon prošao – to bi bilo revolucionarno za posao:

“Kada bi se tržište dobro reguliralo, onda bi svi bili u dobiti. Tako i tako već imamo i konzumente. Zašto onda ne bismo od toga imali svi koristi? U Kanadi i Americi dio zarade daju za školstvo, medicinu, prevenciju droga.”

Nezavisna zastupnica Vesna Nađ: “Pa i Nijemci su vidjeli da je to velika lova, dakle skoro pet milijardi eura godišnje.”

Da. Ne očekuju previše ruku kada se ovaj zakon bude izglasavao. Ali zato su Nijemci korak ispred nas. Zabrane ne djeluju, trava se i dalje puši, pa zašto ne legalizirati, tako razmišljaju u Njemačkoj. Do 2024. dozvolit će posjedovanje 30 grama.

Ministar zdravstva Njemačke Karl Lauterbach: “Zaštita djece i mladeži nije dovoljno zajamčena. Uočena je problematična konzumacija kod odraslih. Dakle, trend ide u krivom smjeru. A povrh toga imamo cvjetajuće crno tržište, koje naravno također ide ruku pod ruku s kriminalom.”

Prije Njemačke marihuanu je legalizirala Malta, Nizozemska – mjesto gdje travu možete kupiti u kafićima, iako je ona ondje dekriminalizirana, kao i u Španjolskoj. Što znači da ne možete završiti u zatvoru zbog posjedovanja, a morate ju kupovati u specijaliziranim trgovinama. Kanada je također legalizirala marihuanu, kao i Amerika u 37 saveznih država. U nekima rekreativno, a u nekima u medicinske svrhe. U ovoj skupini su i Urugvaj i Argentina.

Zastupnica Nađ: “Treba reći ljudima da to nije samo napušavanje, nego potpuno iskorištavanje potencijala konoplje i njene proizvodnje u mnogim granama industrije.”

Može se koristiti za liječenje određenih bolesti i za rekreativne svrhe. I to je ono čega se neki boje, da će se ovim zakonom kanabis zloupotrijebiti.

Slavko Sakoman, psihijatar, stručnjak za liječenje ovisnosti: “Mehanizmi društvene zaštite mladeži su kod nas loši. Kad razmišljam o potezima koji bi sad i kanabis kao treću drogu stavili na listu sredstava koje možete sami kupovati ili uzgajati za svoje potrebe, doći će do promjene stava…”

U Europi je legalizacija marihuane postala trend, hoće li taj trend zahvatiti i nas, vidjet ćemo sutra, izvještava Darinka Trgo za RTL i Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari