Pelješki most grade Kinezi bez radnih dozvola!?

Foto: Pixsell

Prema neslužbenim dojavama, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno

Inspekcija rada zatekla je deset kineskih državljana na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih dozvola za rad, zbog čega su privedeni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni. Sankcioniran je i njihov poslodavac, Tvrtka China road and bridge corporation koja izvodi radove na ovom infastrukturnom objektu od strateškog značaja za Hrvatsku, prenosi Dubrovački vjesnik.

Neslužbene dojave govore kako je riječ i klasičnom primjeru rada na crno koji, posebno od početka turističke sezone pojačano nadzire Državni inspektorat. Pod inspekcijski nadzor je tako uz graditeljske objekte i trgovine došlo i gradilište
Pelješkog mosta.

​Iz PU Dubrovačko-neretvanske kazali su kako nije bilo nikakvog privođenja radnika zatečenih u radu na crno.

“Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na prekršajni sud”, izvijestila je glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske, Davorka Bečić.

Pod pojmom rada na crno se, podsjetimo, podrazumijeva nezakonito postupanje poslodavca koji s radnikom prije početka rada nije sklopio važeći ugovor, odnosno ako ga nije prijavio za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Velike kazne

U prekršaju su i poslodavci i radnici. Upravo je zbog ovog kažnjen i kineski poslodavac koji izvode radove na Pelješkom mostu.

Prema Zakonu o strancima, za poslodavca kazna može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljana bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac se može kazniti novčanom kaznom od 7 do 10 tisuća kuna.

Iz toga proizlazi da je kineska tvrtka koja gradi Pelješki most platila najmanje 500.000 kuna, piše Dubrovački vjesnik.
Vijesti.hr
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari