PERNAR ŠIRI DEZINFORMACIJE Zastupnik Živog zida na meti zbog lažnih vijesti

Foto: Petar Glebov/Pixsell

‘Pa nije zadaća mene da dokažem da nisam kriv, nego je teret dokazivanja na njima’

Društvene mreže posljednjih su dana preplavljenje lažnim vijestima o migrantima, a jedna takva obilježila je početak ovog tjedna. Naime, jedna je gospođa na Facebooku objavila priču o silovanju maloljetnice od strane migranata na Plitvičkim jezerima. U njezinoj objavi stoji kako je na povratku s Plitvičkih jezera stala u Rastokama te od konobarice lokalnog restorana saznala, kako kaže, užasnu priču o kojoj, dodaje, mediji ne žele pisati.

Vijesti.hr doznale su od glasnogovornice PU karlovačke da je cijela priča u potpunosti izmišljena. Slična priča pojavila se na društvenim mrežama u nedjelju ujutro kada je objavljena neprovjerena informacija o prometnoj nesreći u mjestu Svaguše kod Imotskog u kojoj je sudjelovalo sedam stranih državljana – ilegalnih migranata čiji je automobil sletio s ceste uslijed policijske potjere. Radilo se, naravno, o lažnoj vijesti.

Tjednima se već na društvenim mrežama može vidjeti i snimka u kojoj se navodi kako na granicama Hrvatske vreba 10 tisuća vojno sposobnih muškaraca te da će u Hrvatskoj ostati stotine tisuća migranata. Ti navodi su se, u konačnici, pokazali lažnom vijesti.

‘Dosta puta smo provjeravali Pernara i lažne vijesti koje širi’

Na meti se zbog lažnih vijesti našao i zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Naime, portal Faktograf upozorio je kako Pernar putem društvenih mreža već duže vrijeme širi lažne vijesti o migrantima.

“Mi smo dosta puta baš Ivana Pernara provjeravali i lažne vijesti koje on širi na tu temu sa raznih neprovjerenih portala, ali malo je bezveze da samo njega izvlačimo, i Vlada to radi, možda ne iz istih namjera, možda zbog zatvaranja granica radi ulaska u Schengen ili zadovoljavanja nekih europskih politika”, kazala je ranije za RTL-ovu Potragu Sanja Despot, urednica Faktografa.

Naime, Pernar je na Facebooku, na kojem ga prati gotovo 270 tisuća ljudi, objavio video u kojem je prokomentirao lažne vijesti koje se šire o migrantskoj populaciji te kazao kako je “naišao na situaciju u kojoj su objavljene lažne vijesti”.

Izrekao nesitinu

“Znalo se to i prije događati, ali sad je bilo dva put za redom i uglavnom prvi put sam nehotično prenio lažnu informaciju. To je bilo kad sam objavio da su migrante uhvatili kod Metkovića, a to su zapravo bili turisti koji su doživjeli nesreću. Međutim, što se dogodilo. Danas je na Facebooku netko objavio da su migranti tobože silovali kćer nekom čovjeku koji ih je primio u kuću i priča mi je odmah zvučala sumnjivo. Zato jer je bila rekla kazala. Ja sam je odbio prenijeti, jer nisam jednostavno vjerovao da je vijest iz pouzdanog izvora”, proučio je u videu Pernar.

“Strategija mainstreama u skrivanju istine o migrantima iz početka je bila cenzura. To je bila strategija. Godišnje je prije dolaska migranata u Njemačkoj bilo 300 uboda nožem, a danas je recimo tri tisuće ljudi izbodeno noževima godišnje. Znači – porast od deset puta. Nitko o tome nije izvještavao”, nastavio je.

Faktograf je samo par sati kasnije objavio da je Pernar slagao. Informacija o povećanom broju napada nožem u Njemačkoj je netočna, a statistike o tome njemačka policija nema. Jedan korisnik Facebooka objavio je u komentarima Pernarovog videa tekst Faktografa, na što je Pernar napisao: “Pa nije zadaća mene da dokažem da nisam kriv, nego je teret dokazivanja na njima. Meni takve prozivke ne smetaju, meni je to samo reklama.”

Infowars previše, no lažne vijesti o migrantima nisu?

U ne baš najbriljantnijoj inkarnaciji Malnarove “Noćne more” koja sada nosi naziv “Nemoguća emisija”, Pernar je prošle godine komentirao Alexa Jonesa, čovjeka koji stoji iza Infowars kanala, jednog od najutjecajnijih izvora lažnih vijesti koji je skinut s društvenih mreža u kolovozu ove godine.

“Malo je fake”, kazao je Pernar. “Tvrdi da je 11. rujan bio inside job, da je to napravila američka vlada, a onda mu Trump dolazi u goste, krivi muslimanske teroriste i Alex Jones samo kima glavom”, nastavio je.

Kazao je kako je Jones čovjek koji se prilagođava takvom establišmentu, a onda nastavio “ali je ipak dosta….” nedovršivši misao. Alex Jones mu je “malo fake”, no lažne vijesti o migrantima očito nisu.

S obzirom na sve veći broj lažnih vijesti, mnogi stručnjaci apeliraju da je potrebno odvagnuti informacije te procijeniti njihovu vjerodostojnost. Ističu kako prije svega ne treba podlijegati vlastitim strahovima i stavovima te da je osnovno razmisliti o izvoru informacije. I naravno, uključiti zdrav razum.
M.D.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views