'KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU'

PGS s IDS-om, Fokusom i Reformistima potpisao koalicijski sporazum za zajednički izlaz na izbore

Bolja Hrvatska je moguća, a dokaz tome su primjeri razvijenih i uspješnih lokalnih sredina u kojima se dobro živi i čija iskustva bi bilo moguće preslikati na cijelu zemlju

S tim ciljem okupila se koalicija stranaka Fokus, Istarski demokratski sabor (IDS-DDI), Narodna stranka – Reformisti te Primorsko-goranski savez (PGS). Stranke su danas u Samoboru potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na sljedećim parlamentarnim i europskim izborima.

Ističu kako su središnji i sjeverni dio Hrvatske, Istra i Primorje sredine gdje je promjena na bolje krenula s lokalne razine pa zagovaraju promjenu Vlade i uvođenje dobrih politika, inovacija i praktičnih koraka temeljenih na zdravom razumu.

„Okupili smo se u Samoboru kako bi pokazali da je promjena za bolju Hrvatsku moguća. Usprkos poražavajućoj statistici na nacionalnoj razini, postoje mnogi gradovi i općine u kojima se pristojno i dobro živi, sredine u kojima mladi ostaju i nove obitelji se doseljavaju. To smo postigli poštenim, pravednim i efikasnim upravljanjem, manjim porezima, većom transparentnošću, privlačenjem privatnih investicija, socijalno osjetljivim politikama, korištenjem EU fondova, ulaganjima u obrazovanje i zdravstvo, ali prije svega, osluškujući potrebe naših građana“ – istaknuo je u uvodnom govoru predsjednik stranke Fokus Davor Nađi i naglasio da će upravo ova koalicija pokrenuti promjene za bolju Hrvatsku.

Naglasio je da su uvjerljivo najjača snaga u hrvatskom političkom centru, jer zajedno imaju europarlamentarca, 5 saborskih zastupnika te preko 30 gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske.

„Naše stranke, koje vode neke od najrazvijenijih sredina u RH, okupile su se da bismo ponudili svim građanima dokazana i učinkovita rješenja za jednu bolju i uspješniju Hrvatsku. Zagovarat ćemo spuštanje ovlasti i financija s državne na regionalnu i lokalnu razinu. Svojim radom naše stranke pokazuju da samo jake i bogate općine i gradovi mogu osigurati više novaca u novčanicima naših građana – centralna država to ne može. Ne vidimo razlog zašto grad ili općina ne bi mogli zadržati dio PDV-a koji se u njemu uplati, zašto županija ne bi mogla rušiti ilegalno sagrađene objekte i tako, za razliku od središnje države, učinkovito voditi računa o zaštiti prostora? Mi, dokazano znamo kako podići kvalitetu života građana“ – istaknuo je u svom govoru predsjednik IDS-a Dalibor Paus zaključivši da će se decentralizacijom omogućiti više alata i drugim dijelovima Hrvatske da se razviju, a razvijenima da napreduju još više.

„Pred nama je vrijeme u kojemu će biti nužno pokazivanje vizije, sposobnosti i hrabrosti države za donošenje odluka, bez politikantstva zbog dobivanja dnevnopolitičkih bodova. Vlada koja nije u stanju sprovesti strukturne reforme te napraviti razvojne iskorake osmišljavajući fizibilne projekte, koji nisu isključivo posljedica europskih politika i smjernica i EU financiranja, već u slijedećem mandatu dovest će nas do potpune stagnacije. Naime, približavanjem europskim prosjecima smanjuje se i dotok europskog novca i bez vlastitih projekata koji osiguravaju ubrzani rast i razvoj ući ćemo u stagnaciju kakvoj danas svjedoči Portugal. Zadnji vlastiti strateški razvojni projekt Hrvatske je sustav autocesta, koji je već godinama temelj za 20% hrvatskog BDP-a kroz turizam, čak i nakon šteta koje su mu nanijele nesposobne i korumpirane HDZ-ove Vlade“ – rekao je predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić.

„Bolja Hrvatska je moguća. To znači stvaranje praktičnih koraka u svakoj zajednici za poboljšanje kvalitete života naših građana, inovativnih načina za pomoć poduzećima kako bi mogla rasti i realističnih lokalnih mjera za povećanje kvalitete života na svim razinama“ – izjavio je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i naglasio:

„Hrvatska ima potencijal biti dinamična, utjecajna, uspješna europska zemlja s gospodarstvom koje raste, ali samo ako stvorimo bolje uvjete i iskoristimo rješenja koja već funkcioniraju na terenu“.

Potpisivanju koalicijskog sporazuma u Samoboru nazočili su hrvatski eurozastupnik iz redova IDS-a Valter Flego; saborski zastupnici Dario Zurovec, Damir Bajs, Katarina Nemet, Emil Daus, Natalija Martinčević; gradonačelnici Petra Škrobot, Nenad Panian, Valter Glavičić, Loris Peršurić, Anteo Milos, Fabrizio Vižintin; načelnici Ivan Gulam i Robert Marčelja; članovi predsjedništva Reformista Leo Penović i Robert Hirc; glavna politička tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain; predsjednik zagrebačke organizacije Reformista Krešo Komljenović te drugi brojni istaknuti članovi stranaka i gosti.

Sve stranke iz koalicije pozvale su i druge koji dijele gore spomenute vrijednosti da im se pridruže, a građane da se aktivno uključe u kampanju, izađu na izbore i podrže koaliciju stranaka Fokus, IDS, Reformisti, PGS – koaliciju za bolju Hrvatsku!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari