ANKETA

Planiraju li mladi izaći na lokalne izbore? Pogledajte što misle studenti

Foto: Ilustracija

Ususret drugom krugu lokalnih izbora, portal za studente Studentski.hr napravio je kratku ankete o izborima kojom su htjeli dobiti uvid u to koliko su mladi zainteresirani za politiku i za izlazak na izbore.

Tako su nedavno i proveli anketu o lokalnim izborima u kojoj su u prvom pitanju htjeli saznati koja populacija je najzastupljenija u istraživanju – 38,2 posto ispitanika ima između 18 i 20 godina, zatim slijedi skupina između 21 i 23 godine s 36,5 posto. Treća po redu je skupina između 24 i 27 godina s 19,7 posto, a najmanje je sudjelovalo onih koji imaju 27 i više godina.

Čak 62,4 posto ispitanika izjasnilo se kako su bili upućeni u programe koje nude kandidati na njihovim izbornim listama, a ostatak je rekao kako nisu bili upućeni. Iznenađujuća je činjenica što je 73 posto ispitanika izašlo na izbore, a preostalih 27 posto mladih koji nisu izašli na izbore otkrili su i zašto nisu.

Jedan od najučestalijih razloga je taj što nisu bili na mjestu prebivališta zbog fakultetskih obaveza:

– Nisam bila u mjestu prebivališta, a nisam izvadila plavu potvrdu da izađem u mjestu boravišta. Nisam se ni raspitala gdje se ta plava potvrda izvadi, ali općenito mislim da je isto otežano jer mislim da trebam ići negdje i u nekom roku, a nisam baš pronašla informacije ni gdje ni kada. Možda kada bi postojao neki formular koji ispunim na internetu i isprintam bih izašla, ali ovako ne izađem jer ne znam ni gdje da se obratim ni koga da pitam kako da izađem.

Bilo je i onih odgovora koji su se doticali nezainteresiranosti za politiku u Hrvatskoj ili politiku uopće:

– Kad moram birati između manjeg zla ne odaberem ništa.

– Nezadovoljstvo općim političkim stanjem u RH.

– Ne zanima me politika.

– Nije mi se dalo.

– Nije bilo potrebe.

– Nedostatak vremena.

A našle su se tu i riječi koje svaki student izgovara za vrijeme ispitnih rokova:

– Nedostatak motivacije za življenje, a kamoli za glasovanje.

Za kraj vrijedi spomenuti kako se među razlozima za neizlazak našao i mamurluk, nadamo se kako on neće omesti studente i u nadolazećim ispitnim rokovima.

S obzirom na to da se u nedjelju, 30. svibnja, održava drugi krug izbora oni koji sada nisu iskoristili priliku glasovati, to bi mogli učiniti ovog vikenda, piše Studentski.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari