DETALJNE UPUTE

Planirate putovanje u susjedne države? Evo detaljnog pregleda pravila za siguran prelazak granice!

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

U neke države je moguće ući jednostavno sa ili bez testa na koronavirus

S obzirom da pandemija još uvijek nije prošla, u slučaju da planirate putovati do susjednih zemalja, donosimo detaljne informacije o pravilima za prelazak granice koja je svaka država donijela za sebe, piše N1.

Bosna i Hercegovina

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2, a od te obveze izuzeti su i njihova djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

To pravilo vrijedi samo ako u Bosnu i Herecgovinu ulaze direktno iz zemlje čiji su državljani. Svi strani državljani moraju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Crna Gora

1. lipnja 2020. godine ukinute su mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, ali i dalje je na cijelom teritoriju Crne Gore, na snazi odluka o nošenju zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru. Ova odluka odnosi se i na djecu stariju od pet godina.

Zbog velikog broja novooboljelih od bolesti covid-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Italija

Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti. Uredbom MZ Talijanske Republike od 24. svibnja sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika.

Svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika dostupan na ovom linku: EU Digital Passenger Locator Form. Nakon ispunjenog obrasca, za ulazak u Italiju mora se predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Do 30. srpnja 2021. godine, traje odredba o ukidanju petodnevne samoizolacije za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU.

Mađarska

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv covida-19, državljani Republike Hrvatske uz potvrdu o cijepljenju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili uz predočenje negativnog testa, piše na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Također, možete predočiti vjerodostojan dokaz da ste bili zaraženi infekcijom koronavirusa u vremenu od šest mjeseci prije ulaska. I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. rujna 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, tako i državljanima Republike Hrvatske koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana, osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Izolacija se može ukinuti u slučaju dva negativna testa u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske. U Mađarsku se bez ograničenja može ući iznimno ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom.

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju, na graničnom prijelazu morat ćete predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, potvrdu liječnika o preboljenju covida-19, ne stariju od šest mjeseci, potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci te dokaz o cijepljenju protiv covida-19.

Više o priznavanju cjepiva pročitajte na ovom linku.

Srbija

Za ulazak u Republiku Srbiju morat ćete predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Ovo pravilo ne odnosi se na studente državljane RH koji su redovni ili izvanredni studenti na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views