BANSKI DVORI

PLENKOVIĆ: ”Ako brojke ne padnu, produljit ćemo mjere i nakon 21. prosinca…”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) koju će potom uputiti i u saborsku proceduru. 

Premijer Andrej Plenković je na Twitteru objavio da je “obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu” te da će “Vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak”.

Na sjednici Vlade očekuju nas najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Situacija nije dobra, a danas je na Stožeru ministar Davor Božinović najavio kako možemo očekivati produljenje nekih postojećih strožih mjera, ali i neke nove mjere.

Premijer Andrej Plenković je rekao: “Prvo par napomena što se zbivalo u radu Saboru. Zahvaljujem svima, imali smo točka od 1.11. pa nadalje, Hrvatski Sabor je izglasao i raspravljao svih 5 inicijativa oporbe koje je stavila na dnevni red – sve su rasprave održane u jednoj sjednici u interesu da prođe sve bez zastoja. Sve su teme bile predviđene u normalne vremenske aktivnosti, nerijetko dolazi na red u večernjim aktivnostima. Stječe se dojam kao da Vlada ne želi nešto raspravljati u razumno vrijeme – mislim da se ne sjećam toliko inicijativa u istom trenutku”.

“Što se tiče tema koje će sabor raspravljati u iduća tri dana – jedna je odluka da Sabor donese o vlastitim sredstvima Europske Unije. Bit ćemo među prvim državama koje će sami donijeti odluku. Potpredsnjednik Zdravko Marić će predstaviti hrvatskoj javnosti kako se financira EU, koliko Hrvatska dobiva više od EU s obzirom na uplate tako da svi kao javnost vidimo koliki je plus  Hrvatske u EU i za koliko smo se novca i financija izborili. Preko 24 milijarde eura smo dobili za potres”, rekao je premijer.

“Druga tema je izvješće o procesu suglašavanja sa susjednim zemljama s prijedlogom odluke  o gospodarskom pojasu, gdje će biti objašnjene višegodišnje aktivnosti.  Govorit će se o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.  Govorit će se o prijedlogu odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Bitno je da se ta odluka donese u Hrvatskom Saboru. Radi se dva nova prava – izgradnja umjetnih otoka te korisštenje snage more, vjetra i struje. Sukladno s našim zakonima o pravima mora”.

“I dalje postoji rast sa zaraženim osobama i dalje je epidemiološka situacija loša. S time ne možemo biti zadovoljni. I dalje molimo građane da se pridržavaju mjera koje su na snazi. Sadašnje mjere će se vjerojatno morati produljiti, ukoliko u idućih tjedan dana ne vidimo promjene. Moguće je donošenje novih mjera, pa apeliram na sve sugrađane da se pridržavaju mjera”, rekao je premijer i dodao kako Božić neće biti kao prošlih godina.

Ministar zdravstva Vili Beroš preuzeo je riječ: “Ministarstvo zdrvstva KBC Zagreb i KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti povećavaju kapacitete s oboljelima od Covida-19. Na današnjem sastanku razgovaralo se o kapacitetu u zdravstvenim ustaovama kako bismo odredili daljnje korake u narednim tjednima. 250 tisuća imamo brzih antigenskih testova. HZJZ je nadopunio je preporuke za maske od tekstila za školske ustanove. Iako elastičan i održiv, zdravstveni sustav je potprebno očuvati od najvećeg napregnuća. Pozivam sve da sprečavanje pandemije odgovornim ponašanjem, posebno onima u izolaciji, samoizolaciji, kao i teško bolesnima i starcima”.

O europskom proračunu, potpredsjednik Zdravko Marić rekao je: “Zadovoljan sam s odlukom da s ovim idemo u Hrvatski Sabor. Javnost se treba upoznati sa sustavom vlastitih sredstava i sredstvima EU. O prihodnoj strani europskog proračuna, ovdje govorimo o tom. Pri samom donošenju Odluke bitna je suglasnost država članica EU. Prihodna strana EU s ciljem dugoročnog dinanciranja EU, što čini čvrst sustav. Čine ga 3 kategorije. Inače, što se tiče zadnje reforme sustava vlastitih sredstava, Komisija je izašla s određenim sredstvima koja su modifcinirana – revizija novih izvora vlastitih sredstava i povećanje gornje granice za oporavak. Trenutno je 1,2 BDP-a kao gornja granica država članica. Hrvatska nikada nije prešla granicu preko 1. U isto vrijeme je prijedlog da se granica digne na 1,4 , odnosno na 2 posto BDP-a. Sve zbog pandemije i gospodarskih aspekata. Odnosno, želi se povećati moguć dug države na  750 milijardi eura koje će se isplaćivati dugoročno okolnostima koje se pregovaraju”.

“Uvodi se vlastiti izvor financisjkih sredstava, a to je nereciklirana plastika. Primijenit će se i paušalno godišnje smanjivanje – 13 milijardi eura manje za Hrvatsku. Ne govori se o novoj pristojbi, već o novoj kategoriji prihoda EU koja se temelji na EU podacima o nerecikliranim plastičnim materijalima. Doć će do smanjivanja našeg BDP-a. Važno je da se zadržava 25% vlastitih sredstava svake zemlje. Primjerice, od 100 kuna koje se naplati na granici, 75 kuna je prihod EU, a 25 kune je prihod Hrvatske”.

Treća točka sjednice –  Izvješće o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru i Nacrt prijedloga odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Ministar Grlić Randman rekao je: “Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sukladno tim stečenim uvjetima dostavilo je Vladi Izvješće s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru i prijedloga odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Zaštita mora strateški je interes RH. Prvo spomenuto je bila aktualna tema nedavno. Tom prigodom potvrđena je sukladnost dviju država, Italije i Republike Hrvatske o razgraničenju. To su dvije susjedne države s izuzetno osjetljivim ekološkim sustavom. Važno je očuvati gospodarstvo Jadranskog mora. S namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru razgovorao sa slovenskom stranom.

O namjeri proglašenja pojasa razgovarao sam s grčkim ministrom i francuskim ministrom vanjskih poslova. Tijekom prosinca održat će se sastanak izmešu Hrvatske, italije i SLovenije u kojem ćemo govoriti o ekološkoj zaštiti Jadranskog mora i njegovog ekosustava i gospodarstva. Trilaterni sastanak bit će i u siječnju 2021. u kojem će se govoriti o jačanju suradnje Jadranja i plavom gospodarstvu. Gospodarski pojas, kao suvereno pravo, postignuro je pravo da će Italija i Rh pristupiti vlastitim pojasevima nakon tog sastanka u siječnju. Spomenutom Odlukom proglasio bi se vlastiti i samostalni pojas s vlastitim zakonikom Republike Hrvatske. Utvrdile bi se i vanjske granice.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari