OVO JE NOVA VLADA?

Plenković kreće u veliku rekonstrukciju! Odlaze četiri ministra, a možda i više: Poznate su i njihove zamjene

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Još uvijek nije poznato koliko točno ministara će napustiti Banske dvore, ali su izvori za ovaj list rekli kako je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četiri ministra

Premijer Andrej Plenković kreće u široku rekonstrukciju Vlade koja bi trebala biti finalizirana i prije Uskrsa, a oko 20. travnja mogli bismo imati novu Vladu, doznaje Jutarnji list.

Još uvijek nije poznato koliko točno ministara će napustiti Banske dvore, ali su izvori za ovaj list rekli kako je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četiri ministra, ali da bi ih moglo biti i sedam.

Svoje mjesto će sigurno izgubiti USKOK-ovi osumnjičenici Boris Milošević Josip Aladrović, moguće je da ode i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, a bez funkcije ostaje i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Već su poznati i nasljednici

Nasljednici Borisa Miloševića već se spominju. Vlada bi, kažu izvori, tako mogla dobiti i jednu potpredsjednicu Vlade. U igri su Spomenka Đurić, aktualna državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koja je na toj dužnosti još od 2016., te Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obje su bliske SDSS-u, ali nisu formalno članice stranke.

Snježana Vasiljević bila je opcija za mjesto potpredsjednice Vlade i 2020., no ipak je izabran Milošević jer je već imao političko iskustvo. Tada je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao kako izbor Miloševića “ne umanjuje spremnost profesorice Vasiljević da pomogne ovoj Vladi i srpskoj zajednici kojoj i sama pripada”, najavivši da će nastaviti razgovarati s njom o načinu kako može pomoći zajednici i društvu.

Što se tiče Ćorića, on je navodno sam rekao premijeru da mu je pet i pol godina mandata dosta i da želi dalje. Kao mogući Ćorićev nasljednik spominje se Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na prošlim izborima, zastupnik u Gradskoj skupštini i član Nadzornog odbora Ine.

Sudbina ministrice Tramišak pak mogla bi već danas biti poznata. Naime, danas se održavaju sjednice najviših HDZ-ovih stranačkih tijela u Karlovcu, a prije toga trebali bi se sastati Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan i premijer Plenković. Anušić smatra kako nema nikakvog razloga da ona ode. Tramišak je bila Anušićeva kandidatkinja, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari