OČEKUJU SE NOVE INFORMACIJE

Video | Plenković na mjestu pada letjelice: ‘Bila je to čista prijetnja, NATO je trebao reagirati’

Screenshot Net.hr

Rekao je i da se još ne zna je li ovo bilo slučajno ili namjerno, ali niti čija je letjelica. Trebaju li se građani brinuti? ‘Da kažem da je dobro, bilo bi smiješno’, odgovorio je

U četvrtak je malo iza 23 sata na području zagrebačkog naselja Jarun pala bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje. Riječ je o dronu od nekoliko tona, namijenjenom prije svega za špijunažu.

Bespilotna letjelica preletjela je prvo Mađarsku i potom uška u hrvatski zračni prostor. Za sada se zna da je došla iz smjera Ukrajine, a i ruska i ukrajinska strana tvrde da nisu njihove. Očekuju se novi detalji, a danas bi tijekom dana trebali početi izvlačiti ostatke letjelice koji su se ukopali, pišu RTL Vijesti.

Pogledajte VIDEO:

Premijer Andrej Plenković stigao na mjesto pada letjelice, a dočekalo ga je i nekoliko članova Vlade.

Ponovio da je besposadna letjelica sovjetske proizvodnje očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ne znamo u čijem je posjedu bila.

“Prema izjave s ruske i ukrajinske strane svi kažu da nije njihova, nego netko drugi. Osim ukrajinskog, rumunjskog, mađarskog preletjela i hrvatski prostor. Srušila se kraj studenta, restoran, klub, most na Savi, stambene zgrade na 200 metara. U ovoj ozbiljnoj nesreći imali smo jako puno sreće da nitko nije nastradao osim oštećenja 40-ak automobila. Jučer sam lidere EU upoznao što se dogodilo, uputio formalno pismo, glavnom tajniku NATO-a. Naznačio sam da se ovo može dogoditi i u drugom gradu, teoretski mogla je biti Budimpešta, Ljubljana, Bratislava. Važno je da inteziviramo suradnju koja bi na vrijeme mogla obavijestiti sve zemlje. Je li bilo slučajno ili namjerno to sad ne znamo.”

Nastavio je:

“Ovakvu situaciju ne možemo više tolerirati niti se ona smije dogoditi. Ovakvo je bila čista i jasna prijetnja na koju se trebalo reagirati. Sveć čemo dignuti u svim tijelima i NATO-a i EU i raditi na podizanje spremnosti svih kako bi brzo reagirali da se ovakve letjelice neutralizira na neutralnom mjestu,a ne da padne na glavni grad u gusto naseljenom dijelu.”

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Izrazio je sreću da nam se nije dogodilo nešto puno gore.

“Premijer Orban o ovome je saznao nakon mene. Tijekom noći bili smo u pregovoru bez mobitela, kad su nam vratili shvatio sam što se događalo. Nisam ni ja znao, ni on, ni rumunjski predsjednik nije znao. Ne smije se ovo dogoditi više”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako to da NATO nije reagirao odgovorio je:

“Slažem se i to je pitanje na koje moraju odgovoriti oni, a ne ja, zato sam napisao pitanje kako je moguće da se to dogoditi, a da nije bilo uzbune i reakcije na odgovarajući način. Ova je raketa mogla pasti na nuklearnu centralu u Mađarsku. Očito nije bilo dobre reakcije, prepoznavanja razine opasnosti ni reagiranja na brz način. Nasreću, ovo je završilo kako je, moramo puno bolje reagirati”.

Dignut će sve na višu razinu NATO-a

Ponovio je da će sve dignuti na puno višu razinu u NATO-u i EU.

“Ovo je incident koji se ne smije dogoditi”, rekao je.

Umanjuje li NATO važnost ovoga, pitali su novinari, a on je rekao:

“Mi ga sigurno ne umanjujemo, podastrijet ćemo dokaze da vide što se dogodilo. S obzirom na to da nije bilo žrtava, bila je ona ljutka reakcija ‘dobro pao je i nije se ništa dogodilo’. Ali da je palo na paviljon studentski svijest bi bila veća”, odgovorio je.

“Poznato je da smo u mandatu odlučili kupiti borbene avione, da smo Rafale uzeli prije 10 godina bili bi vjerojatno u situaciji da djeluju. Mi ćemo investirati dodatno u protuzračnu obranu, razgovarati sa saveznicima, da pomognu u zaštiti našoj”, rekao je premijer.

Nastavio je da je pitao načelnika glavnog stožera da li se mogli reagirati da smo imali aviona.

„Letjelica je letjela ogromnom brzinom, i oni koji više znaju o tome više, nisu sigurni da se moglo reagirati. Vremenski period (za reagiranje opa.) bio je izrazito kratak“, rekao je.

Rekao je da nije potvrđeno da je nad Mađarskom bilo više letjelica.

Na pitanje je li istina da je druga letjelica istog tipa pala na Krim, rekao je: „Ne znam.“

Novinari su pitali i mogu li Mađari čuvati naš prostor, a on je odgovorio da misli da može.

„Ovo je bila nepredviđena situacija i nešto nije funkcioniralo, ali nakon ovog, budnost će biti veća“, poručio je.

Orban od njega saznao

Potvrdio je da je Orban od njega saznao što se dogodilo, da se potom Orban išao informirati, zvao je Budimpeštu. Dodao je i to da je sasvim jasno da su Mađari morali reagirati te da oni moraju vidjeti što se dogodilo.

Trebali li se građani brinuti?

„Da kažem da je dobro, bilo bi smiješno. Letjelica ovakvom brzinom padne u glavni grad, tu je restoran, dom, nisam zadovoljan… Kako se to dogodilo, je li greška u smislu programiranja, provokacija, to ćemo tek utvrditi. Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnost, ali nam je pokazalo da je bio scenarij nepredviđen, brz opasan koji na sreću nije završio puno gore”, odgovorio je premijer.

Rekao je i to da se još ne može reći odakle je letjelica došla i čija je.

Na pitanje očekuje li zbog ove situacije ostavke u NATO-u i u Mađarskoj, Plenković kaže:

“Nismo mi nadležni za to. Mi smo bili oni kod kojih je, nažalost, letjelici nestalo goriva. Da je nestalo prije, možda bi pala negdje drugo.”, prenose RTL Vijesti.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari