LIJEPA SVOTA

Video | Plenković objavio koliko su naplatili kazni zbog nepoštenih poskupljenja kod uvođenja eura: ‘To će se nastaviti. Imamo tri arsenala’

Premijer je otkrio podatke koji su zanimali hrvatsku javnost

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu ukupno vrijednu 234.000 eura subjektima koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.

To će se nastaviti i dalje, rekao je premijer u aktualnom prijepodnevu i naglasio da Vlada nakon toga ima tri arsenala.

To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i gospodarstvo dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi eura.

Vidjet ćemo kako će se subjekti ponašati, odgovorio je premijer Peđi Gribinu (SDP), čije su pitanje i premijerov odgovor izazvali brojne reakcije, opomene, pa i udaljenje sa sjednice suverenista Željka Sačića.

Grbin premijeru: Kada ćete arsenal koji imate predstaviti javnosti

Grbin je, naime, podsjetio premijera na izjavu da će kava nakon uvođenja eura poskupjeti dvije do tri lipe, te ustvrdio da su ga svi u Saboru upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura i potrebu da Vlada reagira.

Znam da imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, no kada ćete arsenal koji imate u rukama predstaviti javnosti, a plodovi vašeg rada biti vidljivi, pitao je Grbin.

Plenković mu je uzvratio da se njegovo pitanje i doprinos općenito, može svesti na veliku nulu.

Posjetio je da je izjavu o kavi dao prije ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje je ta agresija pokrenula, te naglasio kako, za razliku od Grbina, ne smatra unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prijevari, i da on ide u dobroj vjeri.

Grbina i SDP prozvao je zbog glasovanja o obuci ukrajinskih vojnika.

“Kada ste vi kao čelnik SDP-a imali priliku podržati žrtvu i reći ‘ne’ agresoru, zajedno s još 53 neodgovornih zastupnika, učinili ste tešku, brutalnu sramotu za Sabor. Vi i svi koji nisu glasovali za sudjelovanje u EU misiji obuke ukrajinskih vojnika“, kazao je.

Na premijerove prozivke reagirali su Hrvatski suverenisti, Marijan Pavliček mu je uzvratio da je “dosadio Bou i vragu“ tvrdnjama da su svi koji su glasovali protiv obuke ruski igrači i na krivoj strani povijesti. Je li onda i austrijski premijer na krivoj strani povijesti, upitao se.

Sačić: Premijer ne bi dao zastupnicima da glasuju po savjesti

Željko Sačić je prozvao premijera da je grubo zlouporabio Ustav, jer ne bi dopustio zastupnicima da glasuju po savjesti. “On istodobno gura Hrvatsku u rat s agresivnim velikoruskim neprijateljem, a da pritom nije državi osigurao elementarnu vojnu sigurnost“, izjavio je Sačić koji je dobio tri opomene, a potom morao i napustiti sabornicu.

Premijerove su izjave razljutile i članova Mosta Nikolu Grmoju koji mu je uzvratio da je na “krivoj strani obnove“, da je zaštitnik korupcije, te Nina Raspudića koji je premiju spočitnuo blisku donedavnu suradnju njegove vlade s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Svi oni dobili su opomene, baš kao i Hrvoje Zekanović (HDS) koji je zanimljivim ocijenio da Grbina brane s kvazidesnice, a Marko Milanović Litre (HS) mu je uzvratio da ga brani osoba koja je govorila da je Plenković „hodajuća sotona“.

Grbin: Pa jeste li vi glupi?

Sam Grbin je premijeru uzvratio kako se znalo da je njegova vlada korumpirana i nesposobna, a danas se saznalo da je i naivna.

Govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci u konverziji neće dizati cijene, pa jeste li vi glupi, upitao je SDP-ov zastupnik.

“Uvođenje eura za nas je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali, čega se god dotakne vi i to zaribate”, rekao je Plenkoviću.

Budite pristojni, rekao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a Josip Borić (HDZ) dodao je da se i Grbina može pitati na isti način, s obzirom na to kako vodi stranku, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views