Video | Plenković otkrio: Evo kada kreće škola, kada ćete moći kod frizera, u kafić…

Mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti ići će u tri faze

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila paket mjera za pokretanje gospodarske i druge djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na obilježavanje 30 obljetnice održavanje prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, a dotaknuo se i potresa.

“Za sada nije bilo većih šteta, ali s obzirom da je ovo bilo ozbiljnije podrhtavanje treba biti na oprezu. Važno je da se radi na zakonu koji bi regulirao aktivnost države i Grada Zagreba na pomoć svima onima koji su doživjeli štete”, rekao je Plenković najavivši sastanak u petak sa svim predstavnicima Grada i udrugama.

Osvrnuo se i na obilježavanje obljetnice u Jasenovcu.

“Ponovili smo koliko je važno raditi na pomirbi u hrvatskom društvu, raditi na kulturi sjećanja i sprječavanju podjela u društvu. Dobro je da su svi bili na tom obilježavanju. Naša politika kulture sjećanja i građenja tolerancije bit će i dalje, pozivam sve da smanjuju podjele u društvu”, poručio je.

Mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti

Europa je najpogođenija epidemijom i više od 110 tisuća ljudi umrlo je od posljedica zaraze, rekao je Plenković istaknuvši da u Hrvatskoj epidemiološka situacija nije dramatična te da je pod kontrolom.

“Uspjeli smo to zahvaljujući mjerama, jačajući ih postupno, ali i ciljano, no naravno i zahvaljujući sugrađanima koji su ih se pridržavali. Ovo nam omogućuje da postupno pokrećemo mjere gospodarske aktivnosti. No, to ne znači da se sve može odmah vratiti na staro jer sve što smo dosad postigli bilo bi izgubljeno. Ovaj virus zahtjeva oprez. Ovaj zaključak danas mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera”, rekao je.

Mjere će se postupno otpuštati, u tri faze.

Prva faza od 27. travnja

Omogućit će se rad svim trgovinama, osim onih koji su u trgovačkim centrima. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onima u kojima se ostvaruje bliski kontakt: primjerice, postolari, stolari i turističke agencije moći će raditi.

Uvode se javne prigradske linije, brzobrodske linije, knjižnice i knjižare će raditi, sportaši prve i druge kategorije će moći trenirati.

Moći će se polagati stučni ispiti.

Druga faza od 4. svibnja

Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu. Privatnici u zdravstvu će također moći raditi.

Omogućit će se rad i onim uslužnim djelatnostima koje ostvaruju bliski kontakt: frizeri, kozmetičari, ali uz posebne mjere koje će se propisati.

Treća faza od 11. svibnja

Okupljanja do 10 osoba na javnom mjestu. Omogućit će se rad trgovačkih centara te predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda kao i rad s djecom koja imaju poteškoće u nastavi.

Uvode se međužupanijske prijevozne linije.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata koji imaju terase te onima koji imaju smještajne kapacitete.

Omogućit će se rad parkova prirode.

Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

Preporuke

Nastavlja se zabrana javnih događaja i javnih okupljanja.

Epidemiolozi će izraditi precizne upute o korištenju maski za lice.

Posebno treba voditi računa o osobama starije životne dobi kao i onima s kroničnim bolestima te im se preporuča da ostanu kod kuće.

Izradit će se preporuke za dvosmjensko radno vrijeme, radove u poljoprivredi.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja 2020. godine. 

Od 2. svibnja 2020. omogućit će se vjerska okupljanja. 

“U ime cijele Vlade apeliram da budemo maksimalno oprezni. Ovo nije vraćanje života na onaj prije epidemije, već su to mjere da pokrenemo gospodarstvo. Naučit ćemo odgovorno živjeti u skladu s epidemijom, a ne je podcjenjivati. Važno je shvatiti da virus ne putuje sam. Tražit ćemo rješenja s drugim zemljama i doći u poziciju otvaranja granica, tu mislim na turizam”, rekao je Plenković zaključno nakon predstavljanja paketa.

N.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari