(UŽIVO) U Splitu dvije osobe preminule. U Hrvatskoj 31 novooboljeli, od toga 25 u Splitu!

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Tijekom jučerašnjeg dana, u Splitu su preminule dvije osobe starije životne dobi

Nacionalni stožer objavio je nove informacije o zaraženima koronavirusom unazad posljednjih 24 sata.

Riječ je o 31 oboljeloj osobi, što nas dovodi do ukupne brojke od njih 1981 otkako traje epidemija. Također, ukupno je preminulo 50 osoba u Hrvatskoj, a na respiratoru ih je 19 u ovom trenutku. Oporavilo se 883 osoba.

“Dogodilo se da su se prvih dvoje oboljelih vratilo iz bolnice i donijelo je virus. Svakih par dana smo imali po jednog oboljelog, i jučer je eskaliralo. Rezultate za štićenike iz doma u Koprivnici danas još nemamo, stići će popodne. Što se tiče Dicma, to je mali obiteljski dom. U taj dom je primljena jedna osoba koja je bila primljena kao hitan prijem. Ispostavilo se da je pozitivna. I tu je eskaliralo”, istaknuo je Krunoslav Capak.

Mjera se, bez obzira na sve, treba nastaviti pridržavati.

“Situacija je jako dobra i ne ocjenjujemo je samo mi takvom, nego nas i druge zemlje ocjenuju visokom ocjenom. Ipak, to nije razlog za slavlje. To je sve još uvijek u vrhuncu pandemije i ne možemo računati da smo riješili situaciju. Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života. To ne znači da se trebamo opustiti. Sve one poruke koje smo slali slat ćemo i dalje. Ova situacija je takva jer smo svi zajedno slušalu upute. Sve rizične skupine, staije skupine neka ostaju doma. Oni koji  moraju raditi, koji se moraju kretat neka se rade, u javnom prijevozu i tamo gdje je više ljudi neka se nose maske. Otprilike sedam do deset dana od prvog popuštanja ćemo vidjeti kako se pridržavamo mjera. Vjerujem da ćemo se ponašati i dalje pametno, i pridržavati se mjera”, naglasila je Alemka Markotić.

Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC-a Split, preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na Covid-19.

Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, rođena 1926.

Najpogođeniji je Split, 25 novih slučajeva zaraze dolaze iz tog grada. Ali, na razini Hrvatske je situacija povoljna.

“Reprodukcijski faktor pratimo iz dana u dan, on ovisi o broju novooboljelih unazad četiri dana i prema prosjeku od ranije, imamo povoljnu situaciju. Imali smo u jednom trenutku ERO i na 0,4, dok je sad na oko 0,8. To nam govori da jedan bolesnik prenosi zarazu na manje od jedne osobe. Kad bi porastao na iznad jedan, to bi značilo da jedna osoba širi zarazu na više od jedne osobe. Kontinuirano ćemo pratiti podatke i dalje jer to je bitan faktor u popuštanju mjera, iako nije jedini”, kazao je Capak.

Zamjenik načelnika Stožera Damir Trut, kazao je da odluke o propusnicama ovise o epidemiološkoj situaciji te da samo tri hrvatske županije još uvijek provode nešto striktnije mjere.

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari