GRAĐANI LJUTI

Video | Teleoperateri najavili poskupljenja. Ministar kaže da krše dogovor, sindikalist da su pohlepni

Novi udar na džepove građana – telekomi u Hrvatskoj kreću s uvođenjem indeksne klauzule, u prijevodu – nova poskupljenja za korisnike. Jedan tele-operater najavio je povećanje cijena od osam i pol posto i time šokirao i potpredsjednika Vlade. Više u videoprilogu!

Pametni telefoni poput hrane. Postali su nešto bez čega se ne može, a kako se u posljednje vrijeme ne može niti bez poskupljenja, telekomi su zaključili da je vrijeme da i oni povećaju cijene.

“Mislim da nemaju apsolutno razloga za neko povećanje jer im je sve i do sad jako skupo”, kaže Goran iz Zagreba.

“I meni se desilo da su najavili poskupljenje, ali to je koliko ja znam unutar pet do deset posto. S obzirom na inflaciju i sve ostalo, mislim, utjecat će, ali to opet nije iznos koji bi bilo izrazito visok, ali naravno – nitko ne voli poskupljenja”, poručuje Marin iz Zagreba.

“Ljuti me svako poskupljenje pa tako još i poskupljenje mobitela u ovoj situaciji, mislim da nije ni nužno ni potrebno”, govori Zvjezdana iz Rijeka.

Prvi koji je najavio poskupljenja je telekom A1 – njihove cijene bit će osam i pol posto veće.

“Od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini”, kažu iz A1.

Pitali smo i druge teleoperatere. Iz Hrvatskog Telekoma odgovorili su nam da odluka o mogućem povećanju cijena još nije donesena, dok iz Telemacha odgovor još nismo dobili. Ministar Butković – iznenađen najavom poskupljenja.

“Bio je dogovor da se nikakvo poskupljenje neće dogoditi. Ne znam zaista što se tu događa. Moram pozvati tog jednog teleoperatera na razgovor jer nije bilo o tome riječi pa ću vam više reći onda kad ih vidim. Mislim da u ovom trenutku to još uvijek nije dobra odluka”, poručuje ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Iz hrvatskih nezavisnih sindikata poručuju da nema dvojbi oko toga zašto dolazi do ovog poskupljenja.

“Tu je riječ ponajprije o pohlepi velikih telekomunikacijskih tvrtki. Oni su izuzetno dobro funkcionirali i tijekom COVID-a i kasnije. Nabrali su se solidno, a to nisu htjeli ni podijeliti sa svojim radnicima”, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

“Poskupljuje sve pa nas tako onda ni ne čudi da će poskupiti računi telefona i svega ostaloga. Ljuti me to, ali šta mi možemo tu promijeniti nego jedino se prilagoditi sustavu u kojem živimo”, kaže Matej iz Rijeke.

“Svi smo naučeni na mobitele, i dalje ćemo svi koristiti mobilne mreže, tak da nemamo tu baš puno za birati”, kaže Sanja iz Zagreba.

Jer mnogi dan bez telefoniranja, dopisivanja i surfanja na internetu ne mogu, a niti ne žele zamisliti, izvještava Matija Mlinarić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari