Počeo jednodnevni štrajk na fakultetima za veće plaće tri kategorije zaposlenika: Odaziv je velik

Foto: Tomislav Miletic, Davorin Visnjic/PIXSELL

Počeo je jednodnevni štrajk na fakultetima kojim se traži povećanje plaća, a prema prvim podacima odaziv je visok

Na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama u četvrtak je počeo jednodnevni štrajk kojim se traži povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, a prema prvim sindikalnim podacima odaziv je visok.

Očekuje se dobar odaziv 

”Štrajka se isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu”, rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Pozvao je i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima.

Sindikat očekuje da će odaziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvjete gdje je većina ljudi na istom koeficijentu, ne radi o homogenoj radnoj snazi već postoji raspon od čistačice do redovnog profesora.

“To je lepeza gdje se plaće razlikuju do 1:5 ili 1:6″, kazao je Ribić.

”Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje”, navodi Ribić.

Predpredsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka izrazio je zadovoljstvo odazivom na štrajk rekavši da je on jako visok. Dodao je i da će detaljne podatke o tome iznijeti na konferenciji za novinare u 12,30 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views