Znamo li što jedemo? Nižu se skandali s neispravnom hranom, a novca za nadzor sve je manje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog svega toga postaje upitna kvaliteta hrane koju jedemo

Iz godine u godinu sve je manje novca namijenjenog za nadzor ispravnosti hrane. Na ovaj poražavajući trend upozorava eurospska udruga za zaštitu potrošača BEUK, napominjući kako zbog smanjenja novca pada broj inspekcijskih nadzora, veterinara pa i službene statistke koja bi pokazivala trendove. Zbog svega toga postaje upitna kvaliteta hrane koju jedemo, piše Novac.jutarnji.hr.

Primjerice, belgijska Agencija za kontrolu ispravnosti hrane u 2017. godini ostala je bez 1,78 milijuna eura, umjesto trećine Talijani danas godišnje kontroliraju samo 14 posto subjekata koji se bave prehranom, a broj inspekcijskih nadzora u Njemačkoj također je pao za 22 posto.

Osim toga, BEUC upozorava da zemlje članice vode statistiku koja je međusobno neusporediva, a sve to nije primjereno vremenu u kojem se nižu skandali s neispravnom hranom, poput zaraženog mesa i jaja te brojnih drugih slučajeva.

BEUC predlaže da se na razini Europe napravi središnje mjesto na kojem bi bilo dostupni statistički podaci o kontroli ispravnosti hrane po zemljama članicama i znatno povećaju sredstva koja se alociraju u ovu namjenu.

Zauzimaju se i za znatno povećanje iznosa kazni protiv pravnih i drugih tijela u segmentu proizvodnje hrane koji ne poštuju propise.

“Naše istraživanje pokazuje da se kontrola ispravnosti namirnica nesustavno provodi čak i kod one hrane koja je čest uzrok trovanja, kao što su to jaja, meso i mliječni proizvodi. U situaciji u kojoj hranaprelazi nekoliko granica prije nego što dolazi do krajnjeg potrošača, ne možemo si priuštiti  slabe veze u sistemu”, poručila je direktorica BEUC-a Monique Goyens, piše Novac.jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari