SEZONA GRIPE

Video | Počinje cijepljenje protiv gripe. Koji su simptomi i možemo li je razlikovati od COVIDA?

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe i 13 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka

S gripom se Hrvatska suočila već na ljeto, a iako službeno cijepljenje počinje idući tjedan, tamo gdje je cjepivo stiglo već je počelo. Gripa je nepredvidilja, a što možemo očekivati i kakvi su simptomi?

U jednu ruku cjepivo protiv gripe u drugu protiv pneumokoka – i to se može.

“Za gripu se svake godine cijepim, a protiv pneumokoka sada prvi put. Protiv korone sam se tri puta cijepila. Posljedice su grozne i od jednog i od drugog pogotovo u mojim godinama”, kazala je Marica Varijačić iz Zagreba.

Na ovom punktu cijepi se i protiv gripe i protiv COVIDA.

“Došla sam po 4 .cjepivo za koronu i odmah sam i za gripu. Iskoristila sam mogućnost jer su rekli da može odmah i jedno i drugo”, rekla je Kosa Baniček iz Zagreba.

“Dosta se krećemo među ljudima i cijepili smo se radi preventive”, poručuje Milan Baniček.

Službeno cijepljenje protiv gripe počinje idućeg ponedjeljka, ali svi koji su cjepivo dobili mogli su krenuti već danas.

Prije dvije godine nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, prošle sezone bilo ih je 6 tisuća 50.

Epidemija ove sezone još nije počela, a gripe je bilo i tijekom ljeta. Što nas čeka teško je predvidjeti.

“Gripu imamo kontinuirano. Imali smo od srpnja do sada 11 potvrđenih slučajeva. U onoj mjeri u kojoj je sustavno nošenje maski i ograničenje kretanja pridonijelo da je bude manje, toga sada neće biti, ali to ne znači da će zbog toga biti jako intenzivan sezona gripe”, objašnjava Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Među pacijentima interesa za cijepljenje protiv gripe ima. S obzirom na slične simptome koronu i gripu teško je razlikovati.

“I kod kovida i kod gripe riječ je o povišenoj temperaturi, bolovima u mišićima, glavobolji tako da pacijent bi se trebao izolirati i smanjiti kontakt s drugima, javi se liječniku telefonski koji će odrediti što treba”, tvrdi Matija Ivančić, liječnik obiteljske medicine.

Cijepljenje se preporuča starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, trudnicama, zdravstvenim djelatnicima. Da se tijekom cijele godine mogu cijepiti protiv pneumokoka mnogi ne znaju.

“I gripa i pneumokokna bolest su potencijalno smrtonosne. Upala pluća je najčešća komplikacija i gripe i pneumokokne bolesti i covida. Komplikacije koje viđamo uglavnom viđamo kod necijepljenih ljudi, ljudi koji su imali indikacije za cijepljenje, oboljeli su i završili u bolnici”, tvrdi Rok Čivljak, infektolog Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe i 13 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari