TUŽNA SUDBINA

Video | Evo što će biti s mesom i jajima: Svih 150.000 kokoši s farme sa salmonelom bit će zaklano u Poljskoj, a onda…

Država će platiti odštetu za svaku kokoš, no nove ne smiju nabaviti sve dok se farma ne isprazni, očisti i dezinficira, a brisevi na opne budu negativni na salmonelu

Vlasnik farme Lukač na kojoj su krajem rujna otkrivena salmonelom zaražena jaja donio je odluku – 150 000 kokoši bit će zaklano u jednoj klaonici u Poljskoj.

“U tijeku je otprema kokoši u objekt koji je odobren u državi članici EU-a u skladu sa svim propisima. Cijeli postupak, po planu, trebao bi biti gotov do kraja listopada 2022. godine”, rekao je za RTL Danas Marijan Lukač, vlasnik peradarske farme koncem rujna.

Prinuđeni na potez zbog salmonele u jajima

Prošli put kada su o tome govorili pred kamerama, članovi obitelji Lukač su se rasplakali. Sada nisu bili voljni više govoriti o tome, nakon što je šest šlepera punih kokoši otišlo u Poljsku. Iduća dva tjedna svaki dan će dolazit po još jedan šleper u koji stane oko 8000 kokoši Lukačevi su sami pronašli klaonicu koja je otkupila zaražene kokoši te su se ugovorom obvezali meso termički obraditi.

Nijedna od 150.000 kokoši zbog salmonele u jajima neće preživjeti.

‘Meso i jaja ponovno će se naći u namirnicama’

“Jaja koja se trenutno proizvode od preostalog jata ne stavljaju se na tržište za javnu potrošnju već se označavaju kao jaja “B” klase i provodi se termička obrada tih jaja. Drugim riječima, meso i jaja ponovno će se naći u namirnicama koje jedemo, ali termički obrađeni neće biti opasni po zdravlje ljudi. Iz inspektorata pak kažu, nakon Lukača na još je jednoj manjoj farmi u Trnjanima također pronađena salmonela. Ne zbog pojačanog nadzora, već u redovnoj kontroli. Uzorci se često uzimaju , ako su kokoši cijepljene svakih osam tjedana. U njemačkoj je to primjerice dva puta godišnje tako da naši potrošači mogu biti sigurni”, kaže Dražen Čurila, vlasnik peradarske firme.

Čurila dodaje da je već neko vrijeme manjak jaja na tržištu, ali da bi se nestašica dogodila i da se Lukačima to nije dogodilo, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari