KAKO IZGLEDA REŽIM DANA?

Video | Pogledajte gdje odlaze mladi prijestupnici. Nema klasične žice, ali postoje striktna pravila

Nakon što su prošloga tjedna zbog vršnjačkog nasilja uhićene tri 14-godišnje djevojke, koje su potom i puštene, istražili smo što se događa s maloljetnicima koji završe iza rešetaka

Baš svi maloljetni delikventi u Hrvatskoj završavaju u Odgojnom zavodu Turopolje. Zavirili smo iza rešetaka!

U Odgojni zavod Turopolje dolaze svi mladi prijestupnici od 14 do 23 godine. Nema one klasične žice, ali postoje striktna pravila.

Sanja Iveljić Murat, voditeljica Odsjeka obrazovanja, pojasnila je režim dana u kojemu se nakon doručka radnim danom kreće u školu, na rad ili na slobodne aktivnosti.

Mnogi tamo nemaju razvijene navike učenja pa tako neki imaju 17 ili 18 godina, a idu u šesti razred. Dvije su škole unutar Zavoda.

“Nakon svakog programa, maloljetnik dobiva javnu ispravu, znači svjedodžbu ili uvjerenje koje se upisuje u radnu knjižicu. I ono što je još bitnije, ne vidi se da je stečeno u penalnoj ustanovi jer škola ima posebna dva žiga gdje se ne vidi gdje je stečeno”, rekla je Iveljić Murat.

Školski sat traje 45 minuta, a svi su predmeti kao i u vanjskim školama. Ima pet učionica. Osim osnovne škole, uče se i razna zanimanja među kojima su, između ostalog, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje.

“Nauče sve što trebaju znati. Kuhaju kave, poslužuju gablece službenim osobama i nauče sve tajne struke. Nakon ovoga sposobni su raditi u kafiću i u bilo kojem restoranu”, kazala je Iveljić Murat.

Koliko će netko ostati, ovisi o sudu. Odgojna mjera varira od šest mjeseci do tri godine, a sve ovisi o njihovom ponašanju. Svi maloljetnici koji inače završavaju u Odgojnom zavodu Turopolje imaju slobodu šetanja, a imaju i svoju sportsku dvoranu.

Iako ih pravosudna policija nadzire 24 sata, nisu stalno pod ključem. Tako imaju pogodnost izlazaka i pravo na posjete.

“Oni su tu gdje jesu, došli su odlukom suda za mladež. To su najčešće zbog djela imovinskog karaktera, svjesni su da moraju odraditi svoje, završiti školu, napraviti nešto za sebe, promijeniti stavove, život, ponašanje. To je jedini način da jednog dana vani uspiju”, poručila je Iveljić Murat.

Odgojiteljima je cilj da ih nauče živjeti po pravilima. Za svakog je napravljen pojedinačni program, a postoje i posebni programi podijeljeni po problemima, kao što su droga, alkohol, nasilje…

Sada žive 24 sata s pravosudnom policijom i odgajateljima. Svatko sa svojom teškom pričom iza sebe, izvještava Ivana Ivanda Rožić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari