LOŠA VIJEST

Pogledajte koliko ćemo od 1. srpnja plaćati porez na pošiljke iz Kine, SAD-a i Velike Britanije…

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Od 1. srpnja na snagu stupaju izmjene Zakona o PDV-u kojima se između ostalog ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti – do 22 eura iz trećih zemalja, objavila je Porezna uprava.

To će obuhvatiti sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja, neovisno o njihovoj vrijednosti. Tu, od ove godine, spada i Velika Britanija.

Tako će hrvatski građani koji putem interneta kupuju robu, primjerice, iz Kine, SAD-a ili Velike Britanije i za sve male pošiljke, vrijednosti do 22 eura od početka srpnja plaćati PDV po stopi od 25 posto, pišu Vijesti.hr

S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR. Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz.

Prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima. Drugim riječima, ova pravila vrijede samo za pojedinačne kupce, tj. obične građane.

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura (u kunskoj protuvrijednosti 330 kuna) koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno (bez plaćanja protuvrijednosti), a koje su oslobođene plaćanja carina i PDV-a. Posebna ograničenja ovdje vrijede za alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode.

Ako krajnji kupac kupi robu vrijednosti do 150 EUR od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV i naplatiti ga od kupca kao dio prodajne cijene.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 EUR od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, a pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu, kupac je pri preuzimanju pošiljku obvezan platiti PDV po stopi od 25%.

Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju.

Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV na tako uvezenu robu.

Kada paket stiže izravno od prodavača iz, primjerice, Kine, primatelj će hrvatskih 25% PDV-a (ako ga prodavatelj nije ranije zaračunao) na ukupnu vrijednost platiti prilikom preuzimanja paketa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari