Pojavio se svrab, a evo što vam je za činiti ako ga ima netko blizak vama

Od zaraze do pojave prvih simptoma može proći čak i osam tjedana

Od početka godine, zaključno s 21. svibnjem, Hrvatski zavod za javno zdravstvo zabilježio je 799 pojedinačnih slučajeva zaraženih svrabom. U odnosu na isti period 2018. godine, situacija se nije drastično promijenila. Dakle, broj zaraženih je bio približno jednak.

Naime, u cijeloj prošloj godini je zabilježeno 2.610 zaraženih tom bolešću.

“U posljednje vrijeme najveći broj kolektivnih slučajeva je prijavila Sisačko-moslavačka županija. To znači da je riječ o nekoliko epidemija koje su se pojavile u obiteljima i kolektivima. Zadnja prijava je stigla iz dječjeg vrtića s tog područja. Epidemiologinja je sazvala sastanak u toj ustanovi gdje je razgovarala s djelatnicima kolektiva i roditeljima jer ako se zaražena osoba ne ‘tretira’ lako kontaktom može zaraziti druge”, kazala je dr. med. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Vijesti.hr.

Naime, iznimno je bitno znati kako postupiti u slučaju kada se svrab pojavi u kolektivu.

“Problem je, između ostalog, što od zaraze do pojave prvih simptoma može proći čak i osam tjedana. Stoga je preporuka da se, osim zaraženih svrabom, tretiraju i osobe koje su s njima u kontaktu. Treba temeljito oprati odjeću, rublje i posteljinu na barem 60 stupnjeva Celzijusa. Isto je i s kolektivima. Ako se zaraza pojavi u dječjem vrtiću ili kod obitelji koje ima malo dijete, svakako treba oprati i plišance. Ako je to nemoguće, onda ih staviti u vrećicu i dobro zatvoriti jer paraziti na stvarima mogu preživjeti čak još tri dana”, istaknula je doktorica Pem Novosel.
Sanja Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari