KRAPINSKE TOPLICE

Policija kaznila osam antimaskera! Evo svih detalja o nastavku drame

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Policija  je u proteklim danima sankcionirala osam antimaskera koji su se okupljali pred školom u Krapinskim Toplicama.

Kako navodi policija u priopćenju, posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama, okupljalose nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji, piše Index.

Iz policije navode kako policija, obzirom da se okupljanje odvija u blizini škole, policija postupa izuzetno obazrivo, imajući u vidu
dobrobit djece.

S obzirom da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.

Policajci su, navodi se u priopćenju, snimali i fotografirali okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

26 prekršaja, sankcionirano osam osoba

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.

Policija je utvrdila počinjenje slijedećih prekršaja:

  •  jedan prekršaj po čl.6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem)
  • pet prekršaja iz 7. i čl. 11.  Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova)
  • sedam prekršaja po čl.47. st.2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru)
  • 13 prekršaja iz čl.16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske i nadalje provode kriminalističko istraživanje, a radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba. Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima, navodi se u priopćenju.

Što je policija napravila u vezi roditelja dječaka?

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb, navodi se u priopćenju.

Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, navodi policija

Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece, zaključuje se u priopćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views